Pretraži sajt
OVE ČINJENICE O EVROPSKOM PRVENSTVU ZNAJU SAMO ISTINSKI LJUBITELJI FUDBALA
Fudbal
14.06.2021.
Fudbal

OVE ČINJENICE O EVROPSKOM PRVENSTVU ZNAJU SAMO ISTINSKI LJUBITELJI FUDBALA

14.06.2021.

Da li ste spremni za susret 24 nacije od kojih će samo jedna ponijeti laskavu titulu šampiona Starog kontinenta? Počinje dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu! Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o ovogodišnjem, ali i prethodnim šampionatima.

EURO 2021 održava se u više od 10 zemalja

Preciznije – u 11 gradova iz 11 zemalja, u čast šezdesetogodišnjice od početka održavanja tog šampionata.

Rim ima tu čast da se prva utakmica, u kojoj igraju Italija i Turska, održi baš na stadionu Olimpico, dok će polufinalne i finalne utakmice biti održane na Vembliju.

Photo credit: smartbettingguide.com

VAR tehnologija se ove godine prvi put u istoriji koristi na Evropskim prvenstvima

Podržavali upotrebu ove tehnologije ili ne, VAR će prvi put u istoriji biti korišćen na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u fudbalu, u slučajevima kada sudije ne mogu samostalno da donesu odluku.

Ukupan broj utakmica na ovogodišnjem šampionatu je 51

U periodu od 11. juna do 11. jula biće održana 51 utakmica. Početna faza obuhvata šest grupa sa po četiri tima. Najbolja dva tima iz svake grupe odlaze u dalju fazu takmičenja. Takođe, četiri najbolja trećeplasirana tima iz svih grupa kvalifikovaće se u top 16 fazu.

Apsolutni rekorderi evropskih prvenstava su Njemačka i Španija

Te dvije zemlje drže rekord u broju najviše osvojenih trofeja na evropskim prvenstvima (po tri), dok je reprezentacija Francuske imala priliku da dva puta od 1960. godine podigne šampionski trofej.

Photo credit: dw.com

Kristijano Ronaldo je rekorder po broju postignutih golova, ali nije jedini!

Kristijano Ronaldo drži apsolutni rekord po broju odigranih utakmica na evropskim prvenstvima (21), ali dijeli prvo mjesto sa Mišelom Platinijem po broju postignutih golova (9).

Portugalija je, s druge strane, jedina zemlja koja je osvojila prvenstvo bez ijedne pobjede u grupnoj fazi. Bilo je to na Evropskom prvenstvu 2016. godine.

Španija je jedina zemlja koja je u periodu od 2008. do 2012. godine uspjela da sačuva trofej. Ona je, ujedno, i jedna od najpopularnijih reprezentacija na kladionicama za osvajanje EURO 2021.

Photo credit: edition.cnn.com

Spremite se da uživate u bravurama nekih od najpoznatijih fudbalera svijeta! I mi ćemo pomno pratiti sva dešavanja na Evropskom prvenstvu, a u pauzama iskoristite priliku da pogledate našu fudbalsku ponudu i prenesete malo magije i na svoje igre na travnatom terenu.

Cover photo credit: techadvisor.com

Sport Vision tim