Pretraži sajt
KOBE BRYANT: MAMBA WILL NEVER BE OUT
Košarka
27.01.2020.
Košarka

KOBE BRYANT: MAMBA WILL NEVER BE OUT

27.01.2020.

Da li ste mogli da zamislite da će doći dan u kojem svijetu neće biti do košarke, ma koliko je voljeli? Dan u kojem će cijeli svijet na kratko zaćutati, utakmice u NBA ligi započinjati neodigranim napadima na obije strane, kako bi se tokom 24 sekunde (prećutno na terenu, a aplauzima i skandiranjem na tribinama) reklo hvala jednom od najvećih – čovjeku koji je na početku karijere za mnoge bio heroj, a prerastao u legendu koja nikada neće prestati da živi? Nedelja, 26. januar bila je upravo taj dan – dan kada je svijet ostao bez Kobe Bryant-a – "košarkaškog oca" generacija mladića koji su stasavali i karijeru gradili gledajući i kopirajući njegovu igru.

O njegovim igrama, rezultatima, rekordima, magiji koju je stvarao na terenu, pa i košarkaškoj drskosti, ljubavi, motivaciji, nevjerovatnoj energiji suvišno je govoriti, jer riječi ne bi bile dovoljne da opišu koliko je ovaj igrač volio sport koji ga je proslavio. Kobe Bryant je košarci dao sve, a nama navijačima (voljeli ga tokom igračkih dana ili ne) priliku da uživamo u svakoj sekundi koju je proveo na terenu i priliku da mu se divimo!

Putem do vječnosti Kobe Bryant je uvijek išao bez kompromisa i odustajanja, čak i kada je bilo najteže, čak i kada bi posrnuo i pao... Uvijek je nastavljao dalje! Njegova nevjerovatna volja i požrtvovanost na terenu i sami su ušli u legendu, a posvećenost košarci, sportu koji mu je dao sve i kojem je dao sve, poslužila kao inspiracija milionima ljudi (ne samo sportista) širom svijeta.

Tokom srednjoškolskih dana, Kobe je treninge započinjao u 5 časova ujutru i završavao ih do 7. Brojao je sve šuteve koje bi izveo tokom treninga i nijedan od njih ne bi privodio kraju dok taj broj ne bi dostigao 400. Ponekad je i na poluvremenu utakmica gledao svoju igru, kako bi je unaprijedio. U toku sezone trenirao je četiri sata dnevno, a van sezone i duže. I kako da se onda ne divite takvom čovjeku?!

Priča o njemu se ni tu ne završava. Pet puta NBA šampion, osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, dva puta najkorisniji igrač finala NBA lige, 2008. godine najkorisniji igrač lige, 18 puta proglašen za All Star-a, jedini igrač čiji je klub La Lakers iz zvanične upotrebe povukao dva broja - 8 i 24... Sve to (i još mnogo više) za "samo" pola života provedenih u NBA ligi!

Od svojih košarkaških početaka, do vrhunca karijere, Kobe Bryant je bio nezaustavljiva mašina. Ako ga ne čuvate, kazniće vas sa linije za tri poena. Ako mu previše priđete, proći će pored vas kao od šale. Besprekoran rad nogu, nevjerovatna igra s leđa, savršen tajming i koordinacija – nema poteza u kojem Kobe nije bio dobar! Kada je bilo najpotrebnije, kada se odlučivalo, Bryant je uzimao loptu u ruke i šutirao. Obožavao je odgovornost i promašivao je – ne jednom, više puta, ali nikada nije odustajao!

Na kraju karijere, u zvaničnom saopštenju u kojem se oprostio od aktivnog bavljenja košarkom, Kobe je napisao: Moje srce može da izdrži, mozak može da izdrži, ali tijelo kaže da je vrijeme za kraj. I to je ok. Spreman sam da te napustim. Želim da znaš da oboje možemo da uživamo u svakom trenutku, i lijepom i ružnom. Jedno drugom smo dali sve što smo imali. I oboje znamo da ću, šta god radio, uvek biti klinac koji će, sa umotanim čarapama u rukama, gađati kantu u ćošku. Ostalo je još pet sekundi, lopta je u mojim rukama. Pet, četiri, tri, dva, jedan.

Volim te zauvijek, Kobe.

Jedan od najvećih, osmica i 24 Lejkersa, Crna Mamba, gospodin kakav se samo jednom rađa!

Šta god ko mislio ili rekao, jedno je sigurno  – Mamba will never be out.

Fotografije: thedrum.com, sneakerbardetroit.com, stocklandmartelblog.com

Sport Vision tim 

Slični članci

13.
Mar.
Košarka
New Balance je, saradnjom sa NBA zvijezdom Kawhi Leonard-om, zvanično postao brend koji osvaja NBA ligu.