DVA NAČINA PLAĆANJA

pouzećem i platnim karticama

BESPLATNA ISPORUKA

na teritoriji CG za sve poružbine u vrijednosti preko 30 EUR

TREBA LI VAM POMOĆ OKO KUPOVINE?
Novosti
17.03.2020.

KAKO DA “BUSTUJETE” VAŠ IMUNI SISTEM

Situacija sa novim korona virusom je takva da je trenutno jedan od najboljih načina odbrane – zdrav organizam i optimalno funkcionisanje imunog sistema. Pozitivni efekti suplemenata (vitamina, šumećih tableta, imunokompleksa i sličnih proizvoda) nisu jasno dokazani u nauci. Zato bi trebalo da se držimo možda manje uzbudljivog, ali provjerenog pristupa.

STRES

Stres je jedan od glavnih uzroka narušavanja optimalnog funkcionisanja imunog sistema. Hormon kortizol, koji se u velikim količinama luči u stresnim situacijama (zbog čega je i poznat kao hormon stresa), “gasi” ćelije vašeg imunog sistema i negativno utiče na proizvodnju leukocita (bijelih krvnih zrnaca). Zato je jako bitno da nivo stresa svedete na najmanju moguću mjeru. Pronađite i praktikujte aktivnosti koje vas opuštaju. Vježbe joge, odnosno meditacije, su odličan način kako da sačuvate koncentraciju i pomognete vašem organizmu.

FIZIČKA AKTIVNOST

Još jedan odličan, a prirodni način za snižavanje nivoa kortizola je umjerena fizička aktivnost. Većina naučnih studija je saglasna da sa 30-60 minuta dnevne fizičke aktivnosti značajno pomažete vašem imunom sistemu. U prethodnom članku smo vam predstavili neke od efektivnih vježbi, koje možete raditi i u svom domu. Naravno, pazite se od pretjerivanja. Naime, istraživanja su pokazala da vrhunski profesionalni sportisti, koji se izlažu ekstremnim fizičkim naporima, imaju veći rizik od virusnih infekcija.

ISHRANA

Najbolja stvar koju možete da uradite za vaš imuni sistem je da se pridržavate zdrave, izbalansirane ishrane, koja uključuje obilje raznovrsnog voća i povrća. Ovo je veoma važno kako bi omogućili prirodni unos cinka, vitamina D i drugih važnih vitamina i minerala.

Vrijeme virusa nije dobar trenutak za dijetu. Izbjegavajte ili pauzirajte dijete koje uključuju veoma nizak unos ugljenih hidrata. S druge strane,  izbjegavajte ili smanjite hranu koja sadrži puno šećera i trans-masti (grickalice, brza hrana – hamburgeri, pomfrit, krofne, torte, sladoledi i sl). Orašasto voće i sjemenke su odličan izvor potrebnih hranljivih sastojaka za razvoj ćelija imunog sistema, a bijeli i crni luk, đumbir i kisjeli kupus utiču pozitivno na mikrobiome, što je korisno, ne samo za imunitet, već i druge zdravstvene aspekte vašeg organizma.

Kvalitetni jogurt i kefir omogućavaju prirodan unos probiotika (dobrih bakterija koje žive u našem tijelu i pomažu mu da se izbori sa negativnim bakterijama i posredno, virusima). Unosite dosta vode i tečnosti u organizam i smanjite konzumiranje alkohola, koji može negativno uticati na kvalitet vašeg sna.

SAN

Spavanje i pravilan ciklus spavanja pomaže da se organizam oporavi i odmori, što je ključno za funkcionisanje imunog sistema. Tokom spavanja, vaše tijelo luči citokine, koji su, pored antitijela, najbitniji sekrecioni proizvod imunog sistema. Naučno je dokazana veza između nedostatka sna i podložnosti infekcijama. Optimalna količina spavanja za odrasle je između sedam i osam sati, dok je za djecu, u zavisnosti od uzrasta, potrebno i više od toga – tinejdžerima između devet i deset, a djeci školskog uzrasta deset i više sati. Još jedan dobar savjet je da odete na spavanje prije ponoći – zato što tako pomažete različitim metaboličkim procesima u organizmu i utičete na kvalitet oporavka.

SADA JE ODLIČAN TRENUTAK DA OSTAVITE CIGARETE

Prekinite sa pušenjem ili vejpovanjem. Pušači i oni sa respiratornim bolestima imaju veću stopu obolijevanja od ozbiljnih bolesti i komplikacija uzrokovanih korona virusom. Korona virus se veže za stanice u plućima, a sve što negativno utiče na pluća, pomaže razmnožavanju i širenju virusa na ćelijskom nivou.

I naravno, sve što vam je potrebno za trčanje ili trening pronađite u našim prodavnicama ili naručite online.

 

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara