Pretraži sajt
KAKO DA BUDETE ZDRAVIJI SA SVAKIM NOVIM DANOM?
Novosti
14.04.2021.
Novosti

KAKO DA BUDETE ZDRAVIJI SA SVAKIM NOVIM DANOM?

14.04.2021.

„Samo da smo zdravi“, rečenica je koja se prethodnih godinu dana sve češće čuje i ponavlja. Čuli smo je i ranije, ali nikada toliko često i od toliko različitih ljudi. Da bismo u tome uspjeli, neophodno je da (naučimo da) vodimo računa o sebi, što nažalost često zanemarujemo i stavljamo u drugi plan – iza posla, svakodnevnih obaveza, stresa...

Anksioznost je sve češća pojava modernog doba. Sa svakim novim danom postaje zastupljenija kod ljudi koji, usled trenutne situacije, ne znaju kako da joj se odupru. Sa njom dolaze i neki drugi problemi, kao što su nesanica, bol u želucu, napadi panike, osjećaj da se gušimo... Zato je došlo vrijeme za promjenu! Došlo je vrijeme da uradimo nešto dobro za sebe i naučimo kako da budemo i osjećamo se zdravije sa svakim novim danom. Bile to vježbe istezanja za početak dana ili nova jutarnja rutina – ovaj blog je tu da vam pomogne da u tome uspijete!

Napravite pauzu od društvenih mreža da biste živjeli zdravije

Društvene mreže su sve češći uzrok anksioznosti kod ljudi. Slike savršenog života i savršenog tijela, pa i korišćenje mobilnih telefona više puta u toku dana, umnogome utiču na psihičko, ali i fizičko zdravlje.

Sate i sate slobodnog vremena trošimo skrolujući feed na telefonu, umjesto da to vrijeme pametnije iskoristimo. Zbog toga vaš prvi korak na putu ka zdravijem životu treba da bude – pauza od društvenih mreža i telefona. Krenite polako i postavite sebi zadatak da pronađete mnogo zdravije načine da uživate u slobodnim satima.

Postavite (nove) fitnes ciljeve na putu ka zdravijem životu

Vjerujemo da ste već imali postavljene fitnes ciljeve, ali da ste u međuvremenu prestali da ih se držite. Došlo je vrijeme da se vratite na tu svoju listu prioriteta i pronađete nove načine da poboljšate odnos koji imate sa sobom i svojim tijelom. Fokusirajte se na to da budete snažniji umesto mršaviji i primijetićete koliko će pozitivnih efekata taj stav imati i na vaše samopouzdanje i na motivaciju za trening.

Počnite sami da pripremate hranu kako biste živjeli zdravije

Ishrana je ključ zdravog načina života! Možete uraditi sve, ali ukoliko se nezdravo hranite, i trening i redovna aktivnost padaju u vodu. Naš savjet? Počnite da pripremate svoje obroke, jer ćete tačno znati čega ste i koliko uneli u svoj organizam. Hrana će vam biti ukusnija, a organizam zahvalniji zato što ste odabrali zdraviju varijantu za njega.

Pričajte sa sobom i oslobodite se negativnih misli

U posljednje vrijeme se „borimo“ sa toliko loših i negativnih vijesti i informacija, da više ne znamo kako uspijevamo da im se odupremo. Zato je pravo vrijeme da počnete da pričate sa sobom! Ne, zbog toga nećete biti ludi, već slobodniji.

Još jedan savjet – počnite da vodite dnevnik, ali na početku dana. Prije nego što krenete u nove radne pobjede, zapišite sve što vas muči i izbacite svoju negativnu energiju iz sebe. Vidjećete kako ćete se odmah osjećati bolje.

Meditirajte da biste se osjećali bolje i bili zdraviji

Joga praćena meditacijom predstavlja jedan od najboljih načina da se oslobodite tenzije i svakodnevnog stresa. Počnite da je praktikujete, jer će vam pomoći da se oslobodite napete svakodnevnice.

Pronađite aktivnosti u kojima zaista uživate

Vježbanje ili bilo koju drugu fizičku aktivnost ne treba da posmatrate kao fizički napor, već kao uživanje. Zbog toga pronađite aktivnosti u kojima zaista uživate. To recimo mogu biti planinarenje, vožnja bicikla, trčanje, već pomenuta joga ili bilo koji drugi trening snage i stabilizacije.

Dobro se naspavajte

Spavanje je ključno za sve aspekte vašeg života, a najviše za vaše psihofizičko zdravlje. Zato ne potcjenjujte san i dajte sebi sedam sati kvalitetnog sna svake noći. Na početku neće biti tako lako, ali će se vremenom i taj aspekt popravljati i biti još bolji.

Mnogo šetajte

Šetnja je jedna od najboljih aktivnosti koje sebi možete priuštiti! Šetajte što više, kad god imate malo slobodnog vremena ili kad vam je potreban reset. Sve što vam je potrebno za to jesu udobne patike, a benefiti će se već pokazati.

Vaše zdravlje uvijek treba da bude na prvom mjestu! Ukoliko to zaboravite, samo zastanite i ponovo postavite prioritete. Tako ćete najbolje sačuvati sebe.

Sport Vision tim