Pretraži sajt
SPORTISTI KAO ZAŠTITNA LICA VELIKIH BRENDOVA
Novosti
14.04.2020.
Novosti

SPORTISTI KAO ZAŠTITNA LICA VELIKIH BRENDOVA

14.04.2020.

Poznato je da veliki svjetski brendovi angažuju velike sportiste za svoje kampanje. Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako i koje su prednosti koje brend ima od saradnji sa najpoznatijim sportistima? U nastavku vam dajemo odgovor kao i neka od najpoznatijih imena koja imaju saradnju sa velikim brendovima.

Jedan od razloga je svakako taj da sportisti jesu najprikladniji za promociju određenih proizvoda jer ostavljaju utisak da je njihov fizički izgled rezultat vježbanja u toj obući/odjeći. Međutim, najvažniji razlog jeste kapitalna marka, tj. vrijednost koju kompanija realizuje iz proizvoda prepoznatljivog imena. Tako je LeBron James 2012. godine zaradio 15 miliona dolara od Nike-a, a Nike  je prodao potpisane LeBron patike za košarku u ukupnoj vrijednosti preko 100 miliona dolara,  samo u Sjedinjenim Državama. Isto tako, jednako je čuvena i popularna i Nike Basketball kolekcija sa potpisom i imenom slavnog košarkaša Kobe Bryanta.

Nike kao jedan od najpoznatijih brendova širom svijeta  sponzoriše najistaknutije sportiste. Da li ste znali da Nike godišnje ulože više od 6 milijardi dolara u sponzorstva i angažovanje sportista u marketinške svrhe? Napraviti listu sportista koje ovaj brend sponzoriše gotovo je nemoguće. Tu su sportisti iz cijelog svijeta i različitih sportova. Navodimo vam samo neke od njih: Cristiano Ronaldo, LeBron James, Neymar, Rafael Nadal, Tiger Woods, Blake Griffen, Rori Mcllori...  

Ništa drugačije nije ni kod ostalih brendova.

Za kolekcije obuće poput Nemeziza ili James Harden kolekcija za košarku, adidas je angažovao neke od najboljih sportista na svijetu i iskoristio njihov nevjerovatan uticaj da bi prodali više robe. Najbolji fudbaler na svijetu, Lionel Messi je ubjedljivo najvažniji sportista kojeg je adidas redovima, jer sa njim kompanija ima potpisan doživotni ugovor u marketinškoj saradnji. Koliko je jaka njihova saradnja govori i činejnica da njegov Tvitter nalog uređuje adidas marketing tim. Pored Messija, navodimo vam i druge sportiste koje su zaštitna lica brenda: Džejms Rodriguez, Mesut Ozil, Pogba, Dibala, Ana Ivanović...

Reebok je bio partner sa nekim od najtalentovanijih svjetskih sportista i poznatih ličnosti od devedesetih kada su potpisali golmana Grega Normana i izbacili Greg Normand kolekciju.  Kroz godine Reebok je pokrenuo mnoge kampanje u kojima su učestvovali ne samo vrhunski sportisti, već i ikone muzike i filma. Neke od planetarno popularnih muzičkih zvijezda, sa kojima je Reebok imao saradnju su  50 Cent, Puff Daddy i mnogi drugi.