Pretraži sajt
6 RAZLOGA ZAŠTO VOLIMO TRČANJE?
Trčanje
29.04.2021.
Trčanje

6 RAZLOGA ZAŠTO VOLIMO TRČANJE?

29.04.2021.

Mnogi aktivni trkači, ističu da je najteže početi i motivisati se, ali jednom kada počnete sa trčanjem – teško je prestati i zaustaviti se. Uz to, mnoga istraživanja su došla do zaključka da osobe koje redovno trče, žive u prosjeku 3 godine duže i imaju 20% više energije.

Ukoliko ste napravili pauzu od trčanja ili se tek pripremate, preporučujemo vam da prije izlaska na stazu uvrstite vježbe stabilizacije koje su neophodne svim trkačima.

Velikom broju ljubitelja trčanja je zajedničko to da vole osjećaj nakon istrčane rute, a mi vam donosimo još 6 razloga zbog kojih volimo trčanje i uživamo u njemu.

     1. Za trčanje nije potreban poseban talenat

Koliko god mislili da nismo talentovani i fizički predodređeni za bavljenje sportom – tu predrasudu razbijamo, jer za trčanje nam talenat nije ni potreban. Jedino što je potrebno jeste jaka volja i motivisanost za ostvarivanje rezultata, a ne zapostavimo i kvalitetnu opremu za trčanje. Početak jeste najteži, ali ne zaboravite – potrebno je samo da napravite taj iskorak i ne gubite motivaciju.

     2. Napredak u trčanju je vidljiv

Kada se konačno pokrenete i odlučite da redovno trčite, rezultati sigurno neće izostati. Kada trčite redovno, svakim danom možete osjetiti napredak – koliko god vam se činilo suprotno. Već sjutra ćete biti brži nego danas, u boljoj kondiciji i sa barem nekoliko više istrčanih metara.

     3. Trčanje u prirodi? Veliko DA!

U vrtlogu svakodnevice, nažalost često propuštamo da uživamo u prirodi i svježem vazduhu – makar to bilo i u obližnjem parku, na stazi pored rijeke ili bilo gdje napolju. Kada trčanje postane vaša rutina, odaberite bilo koju lokaciju i uživajte u svježem vazduhu i zvukovima. Uz to – trčanje u vanjskoj sredini je besplatno, a prirodne podloge su pogodnije za trkače. Ukoliko odlučite da trčite u večernjem terminu, razbistrićete svoje misli i osjetiti olakšanje od nakupljene negativne energije i stresa. Kome ne prija taj osjećaj?

     4. Dok trčimo – ne razmišljamo o problemima

Često od trkača čujemo da je trčanje lijek za njih. Kada bolje razmislimo, to zaista ima smisla. U trenutku kada obujemo omiljene patike za trčanje, stavimo slušalice, pustimo omiljenu playlistu i krenemo trčati - naš fokus je usmjeren samo na rutu. Brige i problemi tada ne postoje – samo mi, cilj i staza.

 

     5.Trčanje nam uvijek postavlja izazove

„Danas je istrčano 5km. Sjutra ću više!“, da li vam ovo poznato zvuči? Takmičarski duh i adrenalin, većinu trkača jednostavno izaziva na nove ciljeve i pomijeranje granica. Pri tome, većina trkača nerado stagnira – tako da je za njih svaki novi dan, nova izazov na stazi. Ta energija koja gura naprijed je zapravo i čar trčanja, ali i drugih sportskih aktivnosti.

     6. Trčanje pozitivno utiče na raspoloženje i zdravlje

Zajednički zaključak mnogih naučnih istraživanja je da čak i 5 minuta trčanja dnevno poboljšava moždane funkcije i kardiovaskularni sistem.
Uz to, ukoliko trčite svakog dana (ili nekoliko puta sedmično), osjetićete zadovoljstvo zbog  „malih“ pobjeda na stazi, ali najviše zbog toga radite dobru stvar za sebe i svoje tijelo. Za dobro raspoloženje i boost pozitivne energije, odvojite barem nekoliko minuta svog slobodnog vremena i zaputite se na stazu. P.S. Ne zaboravite da je kvalitetna oprema za trčanje takođe važna.

Bez obzira na to da li trčite 5, 10 ili više kilometara u toku dana – najvažnije od svega jeste da radite dobru stvar za svoje tijelo i zdravlje, na duge staze. Zavolite trčanje još više i vodite računa da ne pravite najčešće greške nakon trčanja.

Ukoliko se spremate za stazu i potrebna vam je kvalitetna oprema za trčanje, veliki izbor vas čeka u Sport Vision prodavnicama, kao i u online prodavnici.

Slični članci

22.
Apr.
Trčanje
Nove adidas SOLARBOOST 3 i SUPERNOVA+ patike za trčanje su stigle! Isprobali smo ih i prenosimo vam naše utiske.
25.
Mar.
Trčanje
Ko može trčati trail? Odgovor je jednostavan i jasan – svi! Evo zašto je baš ova disciplina postala toliko popularna među trkačima tokom ...