Pretraži sajt
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MOVE TO ZERO POKRETU BRENDA NIKE
Ecovision
12.04.2022.
Ecovision

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MOVE TO ZERO POKRETU BRENDA NIKE

12.04.2022.

Koliko je značajno pitanje zaštite životne sredine i smanjenje zagađenja pokazuje i Move to Zero kampanja brenda Nike koja privlači sve više pažnje, a koja ima za cilj očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena. Danas vam otkrivamo sve detalje koje treba da znate o ovom društveno odgovornom projektu. 

Move to Zero je putovanje na koje je brend Nike krenuo sa ciljem dostizanja nulte količine ugljenika i otpada. Kampanja je pokrenuta sa jedinstvenim ciljem - doprinos i zaštita budućnosti sporta.

Kampanja je nastavak duboke posvećenosti brenda da doprinese održivosti i vođena je vjerovanjem da zaštita planete istovremeno znači očuvanje sporta od klimatskih promjena.

Svjedoci smo nevjerovatnih temperaturnih promjena širom svijeta. Broj dana sa temperaturama koje dostižu više od 30° Celzijusa na globalnom nivou povećao se za 25 procenata od 1980. godine. Te klimatske promjene osjećamo svi, a naročito profesionalni sportisti. 

Mnoge države SAD su, vođene zabrinjavajućom statistikom, usvojile određena pravila kako bi igrači bili sigurni u sve toplijim i vlažnim uslovima. Uslovi podrazumijevaju kraće treninge, nošenje prilagođenije opreme, pa čak i otkazivanje utakmica. Ukoliko se taj trend nastavi, prema trenutnim procjenama, klimatske promjene mogle bi do 2050. godine smanjiti vrijeme provedeno na terenu za čak dva mjeseca (u dijelovima Luizijane, Teksasa i Misisipija).

Za one koji se bave sportovima na snijegu postoji opasnost od doslovnog gubitka igrališta! Prosječan broj dana idealan za profesionalno i kvalitetno bavljenje snowboarding-om širom svijeta smanjio se za 7 procenata tokom posljednjih 30 godina. Do 2050. broj dana bi se mogao smanjiti za 11 do 22 procenta.

Move to Zero je pravi odgovor za te promjene!

Pokret podrazumijeva mnogobrojne aktivnosti i obaveze poput uklanjanja plastike za jednokratnu upotrebu u Nike kampovima širom svijeta i pokretanje različitih diskusija dizajnerske zajednice posredstvom platforme nikecirculardesign.com.

Svi napori udruženi su sa programima za razvoj materijala, zahvaljujući kojima je od 2010. godine reciklirano 6,4 milijarde plastičnih boca sakupljenih sa različitih deponija. Upravo od tih materijala napravljeni su sjajni fudbalski dresovi i kompleti. Maratonsko putovanje brenda Nike sve više se ubrzava u logističkim centrima koji pokreću obnovljivi izvori energije.

KLJUČNE MOVE TO ZERO INICIJATIVE

1. Brend Nike će do 2025. godine sve svoje objekte napajati 100 posto obnovljivom energijom.

2. Nike će smanjiti emisiju ugljenika u svom globalnom lancu snabdevanja za 30 posto do 2030. godine, u skladu sa Pariškim sporazumom iz 2015. godine.

3. Sa deponije se u proizvodnju preusmjerava se 99% cjelokupnog otpada. Modeli koji su izrađeni od recikliranih materijala mogu se pronaći i u našoj ponudi

4. Nike na godišnjem nivou sa deponija preusmjeri više od milijardu plastičnih boca, kako bi se njihovom reciklažom dobila vlakna za nove dresove i gornjišta Flyknit patika. 

5. Programi Reuse-A-Shoe i Nike Grind otpad pretvaraju u nove proizvode, igrališta, staze za trčanje i terene.

Sport Vision kompanija je pokrenula i sopstveni pokret zaštite životne sredine EcoVision i zbog toga ne čekajte više ni sekund, budite dio EcoVision promjene.

Slični članci

22.
Sep.
Ecovision
Naša kompanija donirala je 22 sadnice četinara vrste Tuja, koje su zaposleni danas, u saradnji sa “Zelenilo doo” Glavnog grada, zasadili u...
01.
Jun.
Ecovision
Iskoristite neke od ovih saveta i vidimo se na stazi!  
21.
Apr.
Ecovision
Kao kompanija koja već godinama pruža doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine, ove godine  smo, u okviru projekta VIZIJA ZDRAVE BUDUĆNOSTI po...
21.
Apr.
Ecovision
Planeta na kojoj živimo je nevjerovatno mjesto, ali joj je potrebna naša pomoć da bi napredovala i da bismo imali zdravu okolinu za sve nas.
12.
Apr.
Ecovision
U svijetu koji se ubrzano mijenja, nije lako skrenuti pažnju na teme koje su od neizmjerne važnosti za sve nas. Ipak, čini se da je jedna od tih tema danas a...
12.
Apr.
Ecovision
Vrijeme je da se preduzmu novi koraci u borbi za očuvanje planete, a brend adidas je jedan od pionira u toj misiji.