Pretraži sajt
PRAVITE LI RAZLIKU IZMEĐU OUTDOOR OBUĆE RAZLIČITIH NAMJENA?  TRAIL VS. HIKING
Outdoor
11.10.2023.
Outdoor

PRAVITE LI RAZLIKU IZMEĐU OUTDOOR OBUĆE RAZLIČITIH NAMJENA? TRAIL VS. HIKING

11.10.2023.

U ovom vodiču za izbor odgovarajuće obuće za outdoor sportove uporedno vam predstavljamo prednosti dvije vrste obuće za takve prilike. Svaka staza ima svoje specifične zahtjeve, baš kao što i svaka vrsta obuće ima svoju svrhu. Bilo da ste strastveni ljubitelj prirode ili tek početnik u svijetu aktivnosti na stazi, neophodno je da posjedujete odgovarajuću obuću. Pitanje koju vrstu odabrati zavisi od prirode vaše avanture, ali uvek je važno dobro razmotriti mogućnosti kako biste osigurali udobnost i sigurnost tokom svojih aktivnosti. Tu smo da vam damo nedvosmislene odgovore da li vam potrebne patike za trejl stazu ili za uspone ka vrhovima.


Trail patike

Kako lagana oprema postaje sve popularnija za sve sportove na otvorenom, patike za trail dolaze u centar pažnje. Ovi modeli su dobijeni kombinovanjem dizajna obuće za hiking i klasične patike za trčanje. Predstavljaju vrstu patika koje se nose na terenu, a planinari ih često biraju kada žele da se kreću brzo i lagano, ali sa dodatnom zaštitom i podrškom, da imaju dobro prianjanje, odnosno sve ono što je potrebno za kretanje van puta. Dizajnirane su da pruže dodatnu podršku na kamenitim i agresivnijim terenima u odnosu na klasične patike za trčanje. Patike za trejl trčanje se mogu koristiti od lokalnih gradskih staza do planinskih staza, za kraće i lagano trčanje ili duže avanture izdržljivosti, jednom riječju, ove patike su izuzetno prilagodljive. Odabirom lagane patike spašavate svoje noge i stopala od opterećenja tokom cijelog dana provedenog na stazi. Napravljene su sa izdržljivim đonom i gustim i čvršćim međuđonom. Lagane su, a pružaju dodatnu podršku na zahtijevnijem terenu i štite od proklizavanja po blatu ili rastresitim podlogama. Đon patika za trail obično ima mnogo više fleksibilnosti i zbog toga doprinosi mnogo većoj udobnosti tokom trčanja u odnosu na patike koje su namenjene za planinarenje. Mnogi iskusniji planinari i šetači preferiraju veću slobodu kretanja i povećanu senzitivnost patike za trčanje, iako je potrebno malo vremena da se izgradi snaga, ravnoteža i samopouzdanje na velikim udaljenostima i na promjenljivom terenu. Iz tog razloga, ako ste početnik u planinarenju, preporučujemo tvrđi đon zbog sigurnosti. Za hiking u ljetnjim mjesecima ili u oblastima gdje su prelazi rijeke neizbežni, poželjna je dobra ventilacija i brzo sušenje mrežastih materijala. Trail patika je lakša, fleksibilnija i prozračnija od hiking obuće. Iako možete planinariti u patikama za trail, one  ne nude istu izdržljivost, podršku i zaštitu kao namjenske patike za hiking, već nude više u pogledu brzine i okretnosti, na uštrb zaštite i podrške kako bi ostale fleksibilne i lagane.


Patike za hiking

Patike za hiking su napravljene da budu čvrste i izdržljive, namjenjene za sportove koji ne zahtijevaju veliku brzinu kretanja, kao i da podrže planinare i ljubitelje prirode kojima je potrebna dodatna zaštita stazi. Planinarske staze su zahtjevnije, nepristupačnije, pod nagibom i zahtijevaju mnogo veću opreznost u odnosu na trejl staze. Gornji dio patika za planinarenje je često napravljen od kože ili izdržljive najlonske mreže i najčešće ima karakteristike otporne na vodu i hladnoću. Iako je moguće trčati u ovakvoj obući, to ne preporučujemo. Čvrstoća hiking patike će vam smanjiti brzinu kretanja i okretnost. Plitki modeli će pružiti veću fleksibilnost, brzinu i agilnost na stazi, a patike srednje dubine omogućiće veću zaštitu gležnja i podršku na neravnom terenu. Obije varijante su odlične opcije za bilo koju šetnju. Sve se svodi na lične preferencije i kako želite da se vaša stopala osjećaju tokom planinarenja.


Generalno, đonovi patika za hiking i trail značajno se razlikuju u pogledu šara gazećeg sloja, gumenih smješa i čvrstine. Đon cipele za planinarenje je obično prilično tvrd što daje dodatnu podršku za kretanje po neravnom i potencijalno opasnom terenu i ima veće krampone koji osiguravaju bolje prianjanje na blatnjavim, pjeskovitim stazama, kada se na putu nađe klizavo korijenje drveća i snijeg.


Za planinarenje u prelaznim mjesecima ili zimi, trebalo bi dati prednost čvršćem gornjem dijelu obuće i obući sa vodootpornom membranom. Iako među patikama za trail postoje one od vodonepropusnih materijala, znatno više vodootpornih opcija ćete pronaći ako se odlučite za patike za hiking, što može povećati vaše šanse da pronađete model koji vam odgovara. Dakle, ako tražite pravu vodootpornu zaštitu, patike za hiking će biti najbolja opcija od svih, jer će konstrukcija srednje visine zadržati znatno više vode. Vodonepropusnost znači kompromitovanu prozračnost, što može rezultirati da stopala nemaju dobru ventilaciju, posebno tokom toplih i suvih dana i uz teške napore.


Prava obuća za vaše ekspedicije

Ne možemo reći da su patike za tail bolje od patika za hiking, ni obrnuto,  one samo služe različitim potrebama. Šta ćete odabrati u velikoj mjeri zavisi od avanture u koju se upuštate, od terena koji treba da savladate, udaljenosti koju prelazite i od toga koliki teret nosite sa sobom. Trail patike su za vas ako želite da budete lagani i okretni. Ako planirate da pješačite izuzetno zahtjevnom stazom i prelazite velike udaljenosti ili ste spremni za uspone teškim rancem za planinarenje, patike za hiking su ono što vam je potrebno.


Spremni, pozor, sad!

Kada znate razliku između obuće za trail i hiking, odvažite se i krenite u akciju! Bez obzira za koju se obuću odlučite, važno je napomenuti da je priprema i dodatna informisanost o prednostima i manama jedne i druge opcije ključ za uživanje na otvorenom. Na kraju, odluka je na vama, a u našoj online prodavnici ćete sigurno pronaći idealan model za svoje „off road“ avanture.


Sport Vision tim

Slični članci

28.
Nov.
Outdoor
Priroda pokreće, inspiriše, čini da se osjećate bolje – pa, zašto onda ne biste zgrabili svoj ranac i krenuli u još jednu outdoor ...
31.
Oct.
Outdoor
Svaka hajking avantura je put u nepoznato – nepredvidiva, izazovna i prije svega zabavna aktivnost koja istinske zaljubljenike u prirodu i sport inspir...
24.
Jul.
Outdoor
Kada se jednom odlučite za kampovanje, pred vama se otvara čitav jedan novi svijet. Za sve one koji vole udobnost hotelskog smeštaja, ovo će biti neve...