Pretraži sajt
ŽELITE POČETI SA TRENINGOM, A NE ZNATE KAKO? Donosimo par savjeta.
Trening
24.03.2021.
Trening

ŽELITE POČETI SA TRENINGOM, A NE ZNATE KAKO? Donosimo par savjeta.

24.03.2021.

Većinu nas je zimski period dosta ulijenio, što je rezultiralo i po kojim kilogramom viška, ali i neobjašnjivim umorom. Ukoliko želite da „prekinete niz“ neaktivnih dana i pokrenete svoje tijelo – pravi je momenat za to! Na vama je da odlučite da li će to biti vježbanje kod kuće ili na otvorenom i spremite se za akciju! Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta.

Credits: runtastic.com

 

PRONAĐITE INSPIRACIJU ZA TRENING I POSTAVITE CILJ

Koliko puta ste pomislili da počnete sa treningom kako biste izgubili onih famoznih 5kg viška? Priznajte, kojom brzinom ste od te ideje i odustali? Većina obično pronalazi izgovore vezane za nedostatak vremena, mnoštvo obaveza ili se jednostavno suočavate sa gubitkom motivacije.

Ključ je u promjeni tačke gledišta. Umjesto da razmišljate o gubitku kilograma, razmislite o tome šta zapravo želite postići time – da li to bolja forma, više energije, veća produktivnost na poslu ili više fizičke fleksibilnost, na vama je da odredite.

Potražite inspiraciju u vama i oko vas, postavite dugoročne i kratkoročne ciljeve - a usput nabavite i novu opremu za trening kako biste se dodatno motivisali.

POČNITE MALIM KORACIMA I PRATITE SVOJ NAPREDAK U TRENINGU

Usredsredite se na kratkoročne ciljeve. Napravite plan treninga za jednu sedmicu i potrudite se da taj plan ispoštujete. Sljedeće sedmice, napravite korak dalje – uvedite još jedan trening, dodatnu seriju ponavljanja određenih vježbi ili dodatnih 5 minuta kardio treninga.

Pratite svoj napredak od samog početka. Zapišite svoje rezultate na papir ili pratite uz pomoć neke od popularnih fitness aplikacija. Budite ponosni na svaku minutu vježbanja koju dodate u svoj raspored.

Ukoliko ste početnik u vježbanju, pogledajte na koji način možete kreirati svoj plan treninga:

OČEKUJTE SMETNJE I SPREMITE „PLAN B“

Preskakanje treninga iz bilo kojeg razloga ne bi trebalo da vas izbaci iz igre. Svi doživljavaju neuspjehe. Često i na početku, nakon prve 2-3 sedmice. Važno je da te smetnje detektujete i ne odustajete.

Evo nekoliko savjeta kako prebroditi tzv.krizu na treningu“:

  1. Planirali ste trening, ali nemate energije? Napravite pauzu od redovnog vježbanja. Ukoliko vas obuzima osjećaj prevelikog umora, ne dajte da vas to obeshrabri, nego izdvojite barem 10 minuta za brz i lagan trening koji će pokrenuti vaše tijelo ili razmislite o uvođenju jutarnjih rutina za bolji početak dana.
  2. Osjećate stres ili izgubljenu motivaciju za trening? To je normalna pojava i dosta vježbača se u nekom momentu susretne sa tim. Priuštite sebi „slobodan dan“ i kvalitetno se naspavajte.
  3. Propustili ste nekoliko treninga i osjećate se loše zbog toga? Razmislite o tome šta uzrok tome – da li je to prebukiran raspored, naporan dan ili neki lični osjećaj? Pokušajte da izvučete lekciju iz toga, jer takve situacije će se ponavljati. Odahnite i pripremite se da nastavite tamo gdje ste stali. U toku predaha, možete donijeti nove zaključke, steći nove spoznaje ili se čak dodatno motivisati za dalje.

Credits: runtastic.com

Na kraju, najvažnije od svega jeste da vježbanje postane vaša svakodnevna rutina i da održite kontinuitet – jer je to važnije i od same dužine i vrste treninga. Pored toga, cilj je i da vježbanje postane zadovoljstvo i potreba, a ne obaveza.

Ukoliko se odlučite za trening, bilo na otvorenom ili kod kuće, neka to bude u kvalitetnoj opremi za trening koju možete potražiti u Sport Vision prodavnicama ili online.

Slični članci

26.
Feb.
Trening
Ojačajte gornji dio tijela – ruke, ramena i leđa – uz pomoć ovih vježbi.
22.
Jan.
Trening
Ako je stomak vaša problematična zona, ne samo kada govorimo o gubitku kilograma i višku masti, već i o definisanju trbušnjaka, tre...
11.
Jan.
Trening
Iako praznični dani još uvek nisu prošli, vrijeme je da sagorite sve kalorije koje ste „nabacili“ tokom prethodnih dana! Otkrivamo ...
17.
Dec.
Trening
Plank (izdržaj) je jedna od najboljih vježbi za cijelo tijelo. Otkrivamo vam nekoliko varijacija planka koje možete raditi i kod kuće.
02.
Dec.
Trening
Uprkos kraćim danima i nižim temperaturama, istraživanja pokazuju da je za mnoge ljubitelje fitnesa – upravo jesen, jedan od najboljih perioda u godini...
28.
Sep.
Trening
Lijenosti je došao kraj – vrijeme je da se vratite treninzima! Da bismo vas motivisali, skrećemo vam pažnju na najpopularnije YouTube treninge v...