Pretraži sajt
#backtogym time
Trening
11.09.2023.
Trening

#backtogym time

11.09.2023.

Septembar je period dobro poznat po novim počecima. Škole i vrtići počinju sa radom, ali i vježbači se vraćaju svojim navikama i treninzima u teretani. 

Ono što je vječita dilema jeste, kako započeti? Kakav trening po povratku treba da bude i kakvu opremu za trening odabrati?


Što se tiče treninga, dosta zavisi od toga o kakvom se vježbaču radi, kolika je pauza napravljenja i u kakvoj fizičkoj spremi osoba. Moj savjet jeste da se krene laganijim tempom, veći fokus dati vježbama aktivacije i mobilnosti te onda lagano pristupiti treningu. Svaki početak je pozitivan početak kada je vježbanje u pitanju, tako da samo naprijed, i zapamtite, tijelo pamti.


Nakon višegodišnjeg iskustva, postala sam svjesna doprinosa koji mi pruža adekvatna oprema za trening.


Trening u teretani je specifičan i zahtijeva  adekvatan izbor obuće sve u cilju da izbjegnete nepotrebne povrede stopala i članaka, kao i da izbjegnete nepovoljno djelovanje na ostatak lokomotornog aparata, tu se prije svega misli na koljena i kičmu.


Kada su u pitanju tzv. statičke vježbe - bilo da ih radimo kod kuće ili u teretani, sa opterećem ili bez opterećenja, one prije svega podrazumevaju stabilan kontakt našeg stopala sa podlogom. U skladu sa tim, ovakvoj vrsti treninga isključivo pogoduju patike sa ravnim i tanjim đonom. Takođe, taj đon mora da bude tvrd, a nikako mekan, kako bi bio što bolja potpora.


Što se tiče izbora garderobe, u Sport Vison radnji su pola posla uradili za vas. Jasno je označeno na artiklu koja je #training oprema a ako ste jednom vježbali u njoj znaćete zašto je ona toliko bitna.


Kvalitetna sportska oprema je ona koja ti omogućava da se slobodno krećeš tokom treninga, koja ne upija znoj tako da ti odjeća ne postane teret na tijelu, i koja te štiti od potencijalnih povreda koje su često prouzrokovane neodgovarajućom odjećom za trening. Odjeća od 100% pamuka  nije tvoj prijatelj u teretani, zato su čitavi timovi kreirali adekvatnu sportsku opremu i izdvojili je od ostale.


Većinu mojih trening kolekcija je Nike Pro i Dri-FIT tehnologija koja odvodi znoj i pomaže brže isparavanje. Cilj je maksimalna udobnost i neometan pokret.


Tako da, vodite računa o izboru kako garderobe tako i obuće, vaše tijelo će vam biti zahvalno.


Skoro zaboravih da napomenem i drugu stranu, podjednako bitnu. Pored adekvatnog treninga i opreme, ne zaboravite i da se vratite zdravim nutritivnim navikama. Nutritivno bogati obroci kao i adekvatna hidratacija i suplementacija su takodje veoma bitni tako da vodite računa o svim segmentima.


Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja, kao dio Sport Vision tima smo uvek na raspolaganju i voljni da pomognemo.


Jovana Vukotić

 

Slični članci

26.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je kardio...
14.
Dec.
Trening
Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podr&sca...
25.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj ampl...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
02.
Oct.
Trening
Stigao je septembar i došlo je vrijeme da se svi vratimo u rutinu posla, škole, treninga i svakvodnevnih obaveza. Vraćanje obavezama najteže pa...
07.
Sep.
Trening
U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti.
07.
Sep.
Trening
Ne kaže se bez razloga da se po jutru dan poznaje. Bez obzira da li smo ranoranilac ili ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki ...
16.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
03.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
26.
Oct.
Trening
Sportske helanke u svijetu urbanog sporta polako preuzimaju primat i postaju glavni izbor muškog dijela ekipe. Iako ih mnogi zaobilaze u široko...