Pretraži sajt
KAKO DA VAM SPORTSKI GRUDNJAK TRAJE ŠTO DUŽE
Trening
14.12.2023.
Trening

KAKO DA VAM SPORTSKI GRUDNJAK TRAJE ŠTO DUŽE

14.12.2023.

Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podršku i udobnost tokom treninga i na taj način povećava sportske performanse. Međutim, kako biste osigurale da vaš sportski grudnjak ostane u dobrom stanju, bitno je da vodite računa kod odabira pravog modela, kao i da poštujete određene smjernice prilikom održavanja.


Zašto je važno nositi sportski grudnjak?

Niko ne želi da trenira u odjeći koja žulja, steže i stvara neprijatan osjećaj. Sportski grudnjaci su posebno dizajnirani da obezbijede dodatnu potporu tokom treninga, da pruže maksimalni komfor i smanje neprijatnosti. Stvarajući kompresiju, pomažu u očuvanju oblika grudi, smanjuju trenje i iritaciju kože, što je posebno važno kod trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Šta je bitno prilikom izbora sportskog grudnjaka?

Sportska garderoba se često pere i zbog toga je važno da bude izrađena od kvalitetnih materijala, sa čvrstim i istrajnim šavovima, kako bi što duže zadržala svoju formu. Pored kvaliteta, sportski grudnjak mora u potpunosti da odgovara ženskoj anatomiji.


Kako pravilno održavati sportski grudnjak?

Kada pronađete i kupite idealan sportski grudnjak, poželjećete da ga nosite zauvijek i da vam što duže traje. Pravilno održavanje, kao i kvalitet materijala od kog je sačinjen igraju ključnu ulogu u produženju njegovog vijeka trajanja. Uz nekoliko korisnih savjeta možete uticati na to koliko dugo će vaš omiljeni sportski bra ostati kao nov.


Način pranja

Preporučujemo da ručno perete sportski grudnjak koristeći neagresivne sapune, šampone ili blage deterdžente. Ukoliko je moguće, za ispiranje koristite hladnu vodu, jer topla voda može doprinjeti da se elastični djelovi istegnu ili izgube oblik. Ako radije perete u mašini za pranje veša, preporučujemo da vaš sportski bra tretirate kao i druge delikatne stvari – ubacite ga u meku vreću za pranje, pa tek onda u bubanj mašine. Ovo će pomoći u očuvanju elastičnosti materijala i smanjenju habanja. Ne koristite omekšivače, jer oni takođe mogu oslabiti elastičnost materijala i smanjiti njegovu sposobnost da pruži potporu.


Sušenje na vazduhu

Kao i kod drugih delikatnih stvari, izbegavajte centrifugiranje i nemojte sušiti sportski bra u mašini za sušenje veša. To može istegnuti i oštetiti vlakna i elastin, što dovodi do manje podrške, čak i promjene u veličini. Umesto toga, ostavite ga da se suši na vazduhu, izbegavajući direktno sunce. Kačenje za trake ih može istegnuti, pa se potrudite da ga položite na neku ravnu površinu ili koristite nosač za sušenje. Peglanje nije preporučljivo, a ni neophodno.

Odlaganje i dodatni savjeti

Skinite svoj sportski bra odmah nakon treninga i nemojte dugo odlagati pranje, jer znoj i bakterije mogu istegnuti tkaninu. Potrudite se da imate više komada sportskih grudnjaka kako biste mogli da ih koristite naizmjenično i na taj način smanjite habanje svakog ponaosob. Sportska garderoba se pere vrlo često, a ukoliko imate par komada u rotaciji dok trenirate, to znači da ćete svaki koristiti i prati rjeđe, što će doprinjeti očuvanju forme. Takođe, dobro je da imate nekoliko opcija u zavisnosti od vrste aktivnosti koju planirate. Spriječite deformaciju tako što ćete držati svoje sportske brushaltere u fiokama ili na mjestima gdje neće biti izloženi težini drugog veša.


Kada je vrijeme za novi sportski grudnjak?

Iako svi želimo da nam omiljena garderoba traje zauvijek, pored svog truda i brige oko nje, ona ima svoj vijek trajanja. Ovo se posebno odnosi na sportske komade kod kojih je funkcija veoma bitna. Koliko dugo će vam trajati sportski brushalter zavisi od kvaliteta, od toga koliko često vježbate i kako se brinete o njemu. Ukoliko se redovno nosi, počeće da pokazuje znakove starosti otprilike nakon godinu dana, ali svakako morate koristiti sopstvenu procenu kada provjeravate habanje. Ukoliko primijetite da grudi ne stoje čvrsto prilikom pokreta, ili osetite bol tokom ili poslije treninga, možda je vrijeme za zamjenu. Ukoliko vam se učini da su trake labave i na najužem kopčanju, spadaju sa ramena ili zahtevaju redovno podešavanje, postaju grube i počinju da vas iritiraju, to je znak da se materijal pogoršao. Očigledan znak da je došlo vrijeme da nabavite novi sportski brushalter su i izblijeđele boje ili neprijatan miris, čak i nakon pranja.

Birajte kvalitet

Pravilno održavanje sportskih grudnjaka osigurava njihovu dugotrajnost, a vama pruža podršku i komfor tokom aktivnosti. Investiranje u kvalitetne sportske grudnjake i pravilna briga o njima učiniće da vam bude udobno i da se osećate sigurno tokom svih poduhvata. Ukoliko se pitate gdje možete da pronađete najbolje sportske topove, na pravom ste mjestu. Zavirite u našu online prodavnicu i priuštite sebi sportsku odeću od vrhunskih materijala koji pružaju maksimalnu udobnost, a istovremeno i željenu potporu.


Sport Vision tim

Slični članci

26.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je kardio...
25.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj ampl...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
02.
Oct.
Trening
Stigao je septembar i došlo je vrijeme da se svi vratimo u rutinu posla, škole, treninga i svakvodnevnih obaveza. Vraćanje obavezama najteže pa...
11.
Sep.
Trening
Septembar je dobro poznat period kada ponovo počinju sa radom škole i vrtići, ali i period povratka vježbača u teretanu.
07.
Sep.
Trening
U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti.
07.
Sep.
Trening
Ne kaže se bez razloga da se po jutru dan poznaje. Bez obzira da li smo ranoranilac ili ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki ...
16.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
03.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
26.
Oct.
Trening
Sportske helanke u svijetu urbanog sporta polako preuzimaju primat i postaju glavni izbor muškog dijela ekipe. Iako ih mnogi zaobilaze u široko...