Pretraži sajt
Sportske novogodišnje odluke koje ćete u 2023. godini zaista i ostvariti
U fokusu
19.01.2023.
U fokusu

Sportske novogodišnje odluke koje ćete u 2023. godini zaista i ostvariti

19.01.2023.

Vjerovatno ne postoji bolji trenutak za postavljanje novih planova i ciljeva koje želimo da ostvarimo, od Nove godine. Ona nas podstiče na to da prekinemo sa lošim i uspostavimo nove navike, kao neka vrsta svježeg početka. Među postavljenim ciljevima često se nalaze i sportske odluke. Neko želi da smrša, neko da stekne kondiciju, novu rutinu i stil života, a neko da se jednostavno i fizički i psihički osjeti bolje.

Sport je jedan od načina da cjelokupno psihičko i fizičko zdravlje podignemo na viši nivo. Isto tako, ako niste pretežno sportski tip, vrlo lako te novogodišnje odluke mogu pasti u vodu. I svi se pitaju, šta je potrebno da učine kako bi stekli novu sportsku rutinu.

 

Realni planovi

Zapitajte se za početak, šta je to što zaista želite i budite realni. Ako ste se ugledali na neku od mnogobrojnih internet zvijezda, željeći da izgledate isto, sjetite se svaki put da društvene mreže često prikazuju nerealnu sliku. Čak i ako neka osoba zaista izgleda fit, iza toga su sati i dani treninga, odricanja i discipline. Da li ste i vi spremni na to? Ako veći dio dana provodite na poslu ili ste prezauzeta mama, zaista nije realno da možete cijeli dan provesti u teretani. Isto tako, zapitajte se koji su vaši ciljevi. Da li vam je samo važno da smršate? Ili da se zategnete, da steknete bolje držanje, zaustavite bolove u leđima? Da li vam je važno da se disciplinujete, jer rutina u vaš život unosi mir? Možda samo želite da poradite na društvenom planu, upoznate nove ljude, ili naučite da funkcionišete u timu. Šta god od toga izabrali, važno je da je to nešto što želite baš vi, a ne neko drugi.

 

Mali koraci

Ne treba očekivati rezultate preko noći. Kako bi ostvarili bilo koji od sportskih ciljeva koji ste sebi postavili, potrebno je vrijeme. I ono što je važno, vaša sportska odluka ne mora biti značajna promjena. To može biti i odluka da se malo više krećete, da vožnju automobila ili gradskog prevoza zamijenite šetnjom, vožnju lifta stepenicama, popodne u gradu zamijenite izletom u prirodi, na svježem vazduhu. Ukoliko imate bebu i ne možete mnogo da izlazite, postoje vježbe koje kod kuće možete da radite sa njom. Danas ima toliko izbora kada je u pitanju fizička aktivnost kojom želite da se bavite, da možda na neke i zaboravljate. To ne mora da bude samo trening u fitnes centru, timski sportovi i vježbe sa ličnim trenerima. Da li ste razmišljali o tome koliko blagodeti vašem tijelu, ali i duhu može donijeti vožnja bicikla, trčanje u prirodi, plivanje, planinarenje, skijanje, klizanje, brzo hodanje, joga... Ne mora sve da bude naporno i zahtjevno. Nekada je uživanje veće od napora po mišiće, a rezultati podjednako isti. Sve se računa.

 

Motivacija

Kako pronaći motivaciju ako ste riješili da npr. ustajete rano i istrčite određenu rutu prije nego što krenete na posao? Ili je vaš cilj da nakon posla provedete sat vremena u teretani, vikendom prijepodne da idete na jogu, ili jednodnevno planinarenje kao bijeg iz grada, a radije biste bili u krevetu, kod kuće i ispred TV-a. Naučnici tvrde da je našem mozgu potreban 21 dan kako bi usvojio novu naviku. Zato je važno da istrajete. Zacrtajte sebi cilj za kraći vremenski period, pohvalite sebe za svaki, pa i najsitniji uspjeh, sve su to male pobjede. Kada se budete osjetili malo bolje, kada vas leđa ne budu više boljela i kada budete imali bolje držanje, shvatićete da ste na dobrom putu. Da ne pričamo o gubitku težine, zategnutim mišićima, o spokoju koji unosi nova rutina. Onda ćete teže pasti u zamku povratka starim i nezdravim navikama.

 

Odustajanje nije opcija

Odustajanje je često, ali ovog puta probajte to da prihvatite kao nešto privremeno. To što ste danas propustili trening ili pojeli nešto nezdravo, nije razlog da odustanete. Prihvatite svoje nesavršenosti kao normalnu stvar i nastavite dalje sa zacrtanim planom. Više ćete sebe cijeniti ako pokleknete, a onda opet ustanete. Isto tako, mnogi od nas lako odustanu i prije nego što su počeli, iz brojnih razloga. Npr. želite da se bavite nekom aktivnošću, a nemate uslove ni opremu. Za početak, važno je da nabavite osnovnu opremu, a zatim je „nadgrađujete“ kako budete ulazili u rutinu. Sjajno je trčati u punoj opremi, ali vam je za početak potrebno da imate samo dobre patike za trčanje. Nabavite dobre cipele za planinarenje, a ranac i garderoba mogu za početak biti nešto što već imate. Za trčanje, brzo hodanje i planinarenje vam nije potrebna članarina u fitnes klubu. Jogu i pilates, kao i druge vježbe možete izvoditi kod kuće. Jedna prostirka, udobne helanke i dobra volja. Kada su članarine u pitanju, postoje benefiti koje mnogi fitnes centri nude, a koje možete koristiti. Ako je vaš izgovor da nemate vremena, razmislite koje vam to bespotrebne aktivnosti u toku nedelje oduzimaju vrijeme, pa ih zamijenite sportskim aktivnostima.

 

Rezultati kao podstrek da istrajete

Kao u svemu, pa i u novim sportskim rutinama, važni su rezultati. Postavite sebi ciljeve na nedeljnom i mjesečnom nivou. Rezultati se lako mjere ukoliko je vaš cilj da smršate i zategnete se. Ipak, ukoliko su vaši ciljevi drugačiji i teže mjerljivi, postavite sebi pitanje nakon mjesec dana – da li se osjećam bolje, da li sam zadovoljan sobom, da li bolje spavam, imam više snage, zdrav apetit... Svaki potvrdan odgovor je znak da ste uspjeli. I ono što je najvažnije – bolje jedna zdrava navika na duže staze, nego potpuni i isforsirani preokret, koji na duže vrijeme ne opstaje.

Današnji tempo života nam pruža veoma malo slobodnog vremena, pa je izbor kako ga iskoristiti težak. Ali kada sagledate sve benefite koje vam donosi sport, uvrstićete ga u svoju rutinu. Neka ova godina bude baš ona u kojoj ste odlučili da sportska aktivnost bude dio vašeg života, na duge staze.

 

Sport Vision tim

Slični članci

07.
Aug.
U fokusu
Kao putnici moramo biti spremni na sve izazove sa kojima se možemo suočiti; neočekivana kašnjenja, potencijalno duge redove na granici ili sate sjedje...
29.
Dec.
U fokusu
Koje su prednosti planinarenja i zašto je ovo aktivnost koju svako od nas teba da uvrsti u svoju svakodnevicu, pročitajte u nastavku.
26.
Dec.
U fokusu
Praznična euforija je počela, a sa njom i kupovina poklona.
20.
Oct.
U fokusu
Jesen je idealno doba godine za istraživanje sjevera Crne Gore, ali i one strane planine koju smo zaboravljali ljeti, zauzeti aktivnostima na moru.
15.
Jul.
U fokusu
Ako je vježbanje sastavni dio vaše rutine, vjerujemo da ni ovog ljeta nećete propustiti priliku da iskoristite sve prednosti boravka na otvorenom, kak...
23.
May.
U fokusu
I ovog proljeća, osluškivali smo vaše potrebe i svjetske trendove i pripremili smo za vas miks udobnosti, modernog dizajna, intenzivnih boja i ...
08.
Mar.
U fokusu
Kako se jake žene nose sa svakodnevnim izazovima i šta je ono što ih pokreće, pročitajte u pričama koje slijede u nastavku.
21.
Feb.
U fokusu
U ovoj sportskoj godini, kada se osim Svjetskog prvenstva održava i žensko Evropsko prvenstvo u fudbalu, adidas je kao zvijezde kampanje odabrao neke od najp...
03.
Feb.
U fokusu
Ako niste sigurni kako da se spakujete za boravak na planini, pogledajte šta je to što nikako ne bi trebalo da zaboravite.
17.
Jan.
U fokusu
Donijeli ste novogodišnje odluke, ali još uvijek niste krenuli sa njihovom realizacijom? Ne čekajte pravi trenutak, počnite sada!