Pretraži sajt
UPOZNAJTE JAKE ŽENE KOJE ĆE VAS INSPIRISATI DA SE POKRENETE
U fokusu
08.03.2022.
U fokusu

UPOZNAJTE JAKE ŽENE KOJE ĆE VAS INSPIRISATI DA SE POKRENETE

08.03.2022.

Biti jaka znači spremnost da svakog dana ulažete sebe u ono što radite, čak i onda kada vaš trud neće biti prepoznat ili nagrađen. Biti jaka znači voljeti sebe i prihvatiti svoje mane i slabosti, donijeti ispravnu odluku u teškim situacijama i znati odustati na vrijeme. Biti jaka nerijetko znači i sakriti emocije iza širokog osmijeha i upakovati svoju snagu i borbenost u ženstvenu i naizgled nježnu spoljašnjost. Biti jaka žena nije lako, ali je i te kako moguće. Pogledajte priče o ženama koje svakog dana pomjeraju granice i dokazuju sebi koliko su jake na svim poljima.

JAKA ŽENA ZNA KAKO DA SE NOSI SA IZAZOVIMA

Marija je žena koja je nakon studija gradila uspješnu karijeru punih 17 godina u oblasti marketinga, ali se njen život u potpunosti okrenuo od trenutka kada je saznala da na svijet donosi trojke. Kako sama kaže, to saznanje je nije usporilo, već samo dodalo gas i usmjerilo ka još ljepšoj budućnosti. Danas je vlasnica dva start up brenda i mama koja uspješno balansira između poslovnog i porodičnog života. Na pitanje kako uspijeva da postigne sve obaveze u toku jednog dana ni sama nema odgovor, ali vjeruje da se ključ uspjeha krije u disciplini i temeljnim pripremama.

Njen dan počinje rano, jutarnjim treningom koji se svodi na spremanje djece i jurnjavu do obdaništa − „Srećom, sportski se oblačim i svi brzo trčimo, tako da uvijek stižemo na vrijeme“. Sastanci, mejlovi, prezentacije − sve što slijedi u nastavku dana jesu poslovne obaveze, zbog kojih dobije dodatno ubrzanje kako bi bila što efikasnija. Nekad joj sve ide od ruke, a priznaje da ima trenutaka kada je preumorna i nemotivisana, ali da je uprkos tome noćna smjena njen najbolji način za preskakanje stepenika do cilja. Svaki slobodan trenutak koristi za edukaciju i smatra da je znanje najveća prednost i moć koju vam niko ne može oduzeti.

JAKA NA STAZI ZNAČI BITI JAKA NA SVIM POLJIMA

Kako izgleda biti žena u svijetu trčanja najbolje će nam prenijeti Nela Bunčić, novinarka, influenserka, fitnes entuzijasta i dugogodišnja aktivna trkačica. Kaže da je osjećaj sjajan, najviše zbog podrške koju dobija tokom trke. Ta podrška nekad zna da bude toliko intenzivna da joj daje dodatni boost i u narednim danima. Trčanju je posvećena, ono je njen životni stil i visoko je pozicionirano na ljestvici prioriteta, a − „Kada tako postavite stvari, onda vam nije teško da svakog dana budete posvećeni“.

Upravo zbog ovakvih stavova, Nela se usudila da ode korak dalje i istrči svoj prvi maraton. Sigurno da nije bilo lako probiti led, ali je i nakon toga hrabro nastavila sa ispunjavanjem svojih ciljeva. Smatra da je ostvareni ciljevi jačaju i pozitivno utiču na samopouzdanje, kao i da je ponekad neophodno znati da možete mnogo više od onoga što ste mislili. Svaka trkačka kriza koju prebrodi je zeleno svjetlo za buduće životne izazove i veliki podsticaj u teškim situacijama. Mišljenja je da žene treba da se ohrabre i počnu da trče, jer − „Svaka od nas zaslužuje dodatni vjetar u leđa, koji niko ne može da nam oduzme“.

JAKA ŽENA JE POSVEĆENA SVOJIM CILJEVIMA

Dunja je u potpunosti posvećena sportu, ne samo zato što je to njen akademski i profesionalni izbor, već zbog svega onog što sport donosi. Usljed dugoročnih problema sa vratnim dijelom tijela, odlučuje da se bavi jogom koja ubrzo postaje njen način života. Iako je u početku bilo teško da se prilagodi i uloži dodatni napor, nakon dvije godine intenzivnog usavršavanja, njen trud se isplatio. Shvatila je da joga nije samo fizička disciplina, već da sa sobom nosi jednu sasvim novu filozofiju života − baš kao i jaka žena.

Ako ste mislili da je uvijek motivisana i raspoložena za vježbanje, Dunja će vam u startu reći suprotno. Ima trenutaka kada joj nedostaje energije i elana, ali se trudi da bude disciplinovana i iznova stvara dobre navike, ne samo sportske, već i životne. Ne krije da je za njen izgled posle četrdesete najviše zaslužna joga. Obrnute joga pozicije su joj omiljene, jer, kako naglašava, podstiču cirkulaciju, povećavaju protok kiseonika i ubrzavaju metabolizam − zbog čega ih još zovu i pozicije koje podmlađuju. Kaže da je za svaku jaku ženu prvenstveno važno da vodi računa o svom fizičkom zdravlju, ali i mentalnom. Zaposlenim i aktivnim ženama, koje ne mogu da izbjegnu posljedice brzog životnog tempa, preporučuje da u svoju rutinu obavezno uvrste joga vježbe disanja, jer otklanjaju napetost i smanjuju stres.

JAKA ŽENA UMIJE DA POMJERI GRANICE

Vjerovatno se pitate kako neke žene pored trudnoće uspijevaju da se nose sa svakodnevnim izazovima, a da pritom izgledaju dobro − svoje odgovore podijeliće sa vama Marija Blagojević, stomatološkinja i fitnes instruktorka, koja u 37. nedelji trudnoće izgleda sjajno. Tajna njenih uspjeha krije se u svakodnevnim treninzima, koje nikad ne preskače, čak ni onda kada je umorna ili neraspoložena. Trening je njen put do zavidne linije u trudnoći, zahvaljujući kome još uvijek bez problema provodi svaki radni dan u ordinaciji. Svjesna je da ovim pomjera granice i ruši predrasude.

Svojim primjerom želi da ohrabri žene da se ne plaše vježbanja u trudnoći, jer kako kaže − „Vježbanje ne utiče samo na izgled i bolju fizičku pokretljivost, već i na psihičko stanje, posebno na hormone koji tokom ovog perioda znaju da budu u disbalansu“. Ipak, kao stručno lice naglašava da nije preporučljivo raditi sve vrste treninga u trudnoći, naročito bez prethodne konsultacije sa ljekarom. Smatra da žena svoju snagu mora da pronađe u sebi, ali i da je podrška sa strane izuzetno važna − „Iako smo mi žene jake i samostalne, svoju najveću motivaciju i podršku nalazim u svom životnom saputniku i ljubavi prema poslu“.

Sigurni smo da su jake žene svuda oko nas. Prepoznaćete ih po svakodnevnim naporima koje ulažu kako bi bile najbolja verzija sebe. Ne zaboravite da ste i vi jedne od njih. Pokrenite se i ostvarite svoje snove − budite uvijek neustrašive, snažne i drugačije. Budite žene.

 

Sport Vision tim

Slični članci

07.
Aug.
U fokusu
Kao putnici moramo biti spremni na sve izazove sa kojima se možemo suočiti; neočekivana kašnjenja, potencijalno duge redove na granici ili sate sjedje...
19.
Jan.
U fokusu
Sportske odluke su neke od najčešćih na spisku ciljeva koje planiramo da ostvarimo u Novoj godini. Kako pravilno
29.
Dec.
U fokusu
Koje su prednosti planinarenja i zašto je ovo aktivnost koju svako od nas teba da uvrsti u svoju svakodnevicu, pročitajte u nastavku.
26.
Dec.
U fokusu
Praznična euforija je počela, a sa njom i kupovina poklona.
20.
Oct.
U fokusu
Jesen je idealno doba godine za istraživanje sjevera Crne Gore, ali i one strane planine koju smo zaboravljali ljeti, zauzeti aktivnostima na moru.
15.
Jul.
U fokusu
Ako je vježbanje sastavni dio vaše rutine, vjerujemo da ni ovog ljeta nećete propustiti priliku da iskoristite sve prednosti boravka na otvorenom, kak...
23.
May.
U fokusu
I ovog proljeća, osluškivali smo vaše potrebe i svjetske trendove i pripremili smo za vas miks udobnosti, modernog dizajna, intenzivnih boja i ...
21.
Feb.
U fokusu
U ovoj sportskoj godini, kada se osim Svjetskog prvenstva održava i žensko Evropsko prvenstvo u fudbalu, adidas je kao zvijezde kampanje odabrao neke od najp...
03.
Feb.
U fokusu
Ako niste sigurni kako da se spakujete za boravak na planini, pogledajte šta je to što nikako ne bi trebalo da zaboravite.
17.
Jan.
U fokusu
Donijeli ste novogodišnje odluke, ali još uvijek niste krenuli sa njihovom realizacijom? Ne čekajte pravi trenutak, počnite sada!