Pretraži sajt
SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RANCA
Trendovi
07.09.2023.
Trendovi

SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RANCA

07.09.2023.

Ukoliko imate kvalitetan školski ranac, koristićete ga iz godine u godinu, sve dok ga ne prerastete i ustupite mlađem školarcu. Tokom svakodnevnih aktivnosti ranac se lako zaprlja, pogotovo kada je neprestano u kontaktu sa različitim površinama i predmetima koji se u njemu nose. Na spoljašnjoj površini zadržava se prašina, dok se u unutrašnjosti nakupljaju nečistoće, pa je zbog očuvanja zdravlja veoma bitno da ranac redovno održavate. Ovo se posebno odnosi nakon nošenja tokom cijele godine, a uoči nove školske godine i sezone vežbanja. U nastavku vam dajemo nekoliko savjeta kako da pravilno operete ranac ili školsku torbu i zablistate prvog septembarskog dana.


ODABERITE NAČIN PRANJA, A DA NE OŠTETITE RANAC

Postoje dva načina pranja; možete koristiti mašinu za pranje veša ili ga oprati ručno. Prije nego što krenete u akciju provjerite uputstva za njegu koja se obično nalaze na etiketi u unutrašnjosti i opisuju kako se ranac održava da bi uvijek izgledao čisto i uredno. Veoma je bitno da izaberete odgovarajući način pranja u zavisnosti odv materijala i da se pridržavate smijernica proizvođača kako biste produžili, a ne skratili njegov vijek trajanja. Ako na etiketi piše da se predmet ne smije kvasiti, upotrebite vlažnu krpu i malo blagog sredstva za pranje sudova i njime istrljate prljava područja. Ako ranac nema etiketu, za probu prvo očistite manju površinu i unutrašnjost prije nego što ga cijelog operete. U mašini za pranje veša na nižim temperaturama koristeći programe za osetljive materijale možete prati većinu ranaca: platnene, poliesterske i najlonske. Ako je ranac od kože ili sa osetljivim ukrasima i dodacima treba ga prati isključivo ručno.


PRIPREMA I NEOPHODNA SREDSVA ZA ČIŠĆENJE

Kada odaberete način pranja, ključno je da imate sve što vam je neophodno da biste posao obavili kako treba. Sredstva koja će vam biti potrebna mogu se razlikovati u zavisnosti od toga da li ste se odlučili za mašinsko ili ručno pranje. Ovo su osnovne stvari koje bi trebalo imati za obije metode: sunđer ili krpa, četka sa nježnim vlaknima, sredstvo za uklanjanje mrlja, blagi deterdžent koji ne sadrži izbjeljivače. Dodatno, za mašinsko pranje potrebna vam je mrežica za zaštitu ili bijela jastučnica u koju ćete ubaciti ranac prije pranja kako se ne bi oštetio u bubnju mašine. Ukoliko ste se opredjelili za ručno pranje, dodatno će vam biti potrebna veća posuda koju ćete napuniti mlakom vodom i jedan peškir za sušenje. Jako je važno da prije samog procesa pranja ranac pripremite tako što ćete izvaditi sve stvari iz njega i ukloniti sve dijelove koji se mogu odvojiti, kao što su kaiševi i džepovi, jer se oni mogu efikasnije oprati odvojeno. U proces pripreme spada i čišćenje od prašine i ostataka mrvica iz unutrašnjosti ranca. Protresite ranac iznad korpe za otpatke, a možete koristiti ručni usisivač ili četku ako u naborima i ivicama ima ostataka koji se ne mogu lako ukloniti.


TRETIRANJE FLEKA

Ukoliko postoje vidljive fleke na rancu, najbolje bi bilo da ih posebno tretirate prije samog pranja kako biste bili sigurni da će efikasno biti uklonjene. Nanesite sredstvo za uklanjanje fleka na krpu ili sunđer i natopite sve mrlje na rancu. Ostavite da rastvor djeluje 30 minuta, a zatim ih nježno istrljajte. Ako upotrebljavate jače sredstvo, pronađite uputstvo na proizvodu i ispoštujte informaciju o tome koliko vremena je potrebno da deluje kako ne biste oštetili tkaninu.


MAŠINSKO PRANJE

Pratite sledeće korake ukoliko ste se odlučili da ranac perete u mašini za veš:

  • Otkopčajte sve patent zatvarače na rancu, izvrnite ga i stavite u mrežastu vreću ili jastučnicu kako biste izbjegli da se trake i dijelovi ranca uhvate u bubanj i oštete.
  • Stavite ranac u mašinu.
  • Dodajte blagi deterdžent koji ne sadrži izbjeljivače i uključite program za nježno pranje na niskim temperaturama.


RUČNO PRANJE

Ako se na etiketi za njegu ranca savjetuje da ga ne stavljate u mašinu za pranje veša, moraćete da ga operete ručno.

  • Napunite veću posudu mlakom vodom (vruća voda može oštetiti boju i tkaninu). Dodajte malo deterdženta.
  • Mekom četkom ili krpom očistite spoljašnjost posebno se fokusirajući na prljava područja i fleke. Izvrnite ranac naopako i operite unutrašnjost.
  • Prospite prljavu vodu i posudu napunite hladnom vodom. Detaljno isperite i iscijedite.
  • Umotajte ranac u peškir da se upije višak vode.


SUŠENJE - DA LI JE BEZBJEDNO SUŠITI RANAC U MAŠINI?

Nakon pranja, bez obzira na metodu koji ste odabrali, najbolje je da ranac ostavite da se suši na vazduhu. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost ili upotrebu sušilice za veš, jer toplota može oštetiti materijale, a sunce izblijediti boje. Ostavite sve džepove otvorene i okačite ga da se osuši na mjestu gdje vazduh cirkuliše. To će pomoći da vlaga u potpunosti i brže ispari iz svih dijelova za šta je uobičajeno potrebno 24-36 sati.Da zaključimo, redovno pranje ranca doprinosi njegovom svježem i urednom izgledu, a veoma je važno da to činite na ispravan način kako ne biste svojim postupcima ubrzali habanje tkanine, imali izblijedele boje ili pokidane šavove i druga oštećenja. Budite pažljivi da bi vam trajao što je duže moguće. Nema potrebe svake godine kupovati novi školski ranac jer proizvođaći neprestano rade na tome da materijali budu što izdržljiviji, boje postojane, a performanse na najvećem nivou tokom svih godina upotrebe. Mudro birajte, u zdravlju koristite!


Sport Vision tim

Slični članci

15.
Jan.
Trendovi
Ulazak u Novu godinu može biti savršeno vrijeme za postavljanje ciljeva i donošenje odluka koje će vas motivisati da unaprijedite svoje sportsk...
16.
Nov.
Trendovi
Pronacija stopala je nepravedno zapostavljena tema, kako među sportistima rekreativcima, tako i među ljudima koji se sportskim aktivnostima bave spontano i p...
10.
Oct.
Trendovi
Suočavanje sa pretjeranom željom za hranom može biti izazovno, ali uz razumijevanje faktora koji utiču na nju i primjenu odgovarajućih strategija, možete pos...
11.
Jul.
Trendovi
Izbor savršenog kupaćeg kostima može biti pravi izazov, ali uz nekoliko savjeta i smjernica, svaka dama može pronaći baš onaj model koji će ide...
05.
Jul.
Trendovi
Nova letnja kolekcija odiše životnom radošću kroz moderan dizajn i ležernost koja je uvek u trendu.
21.
Dec.
Trendovi
Zima je uveliko stigla, a snijeg i hladno vrijeme ne prestaju da nas iznenađuju.
06.
Dec.
Trendovi
Hladniji dani nam stižu. Da li ste spremili tople, zimske, jakne?
15.
Nov.
Trendovi
RE: START. RE: MOVE. RE: BORN. MONT. Otkrijte sve što treba da znate o novom brendu u našoj ponudi.
02.
Nov.
Trendovi
Idealan za prelazni period i komad koji je uvijek u trendu. Prsluk se definitivno mora naći u vašim capsule-wardrobe kombinacijama.
26.
Oct.
Trendovi
Comfy, cozy, classy – loungewear! Otkrivamo vam sve što treba da znate o novom modnom trendu koji je za kratko vrijeme osvojio žene širom...