DVA NAČINA PLAĆANJA

pouzećem i platnim karticama

BESPLATNA ISPORUKA

na teritoriji CG za sve poružbine u vrijednosti preko 30 EUR

TREBA LI VAM POMOĆ OKO KUPOVINE?
Trening
07.09.2021.

DA LI KARDIO TRENINGE TREBA RADITI SVAKOG DANA DA BISTE IZGUBILI KILOGRAME?

Svakome od nas prva asocijacija na mršavljenje jesu treninzi visokog intenziteta i dugotrajni kardio treninzi, napor i snažna volja da se dostignu željeni rezultati. Međutim, stručnjaci iz oblasti fitnesa i ljekari upozoravaju da ne upadamo u zamku beskrajnih kardio treninga jer nam oni neće donijeti rezultat kakav očekujemo. Kardio trening jeste važan dio plana vježbanja, ali treba imati mjeru. Treninzi ne moraju da traju satima, niti na njima treba da utrošimo svu svoju energiju. Naprotiv. Treninzi treba da budu redovni, treba da traju optimalno i da nas iz dana u dan „pune“ dobrom energijom i osjećajem lakoće.

Da li kardio treninge treba raditi svakodnevno da biste smršali?

Po mišljenju stručnjaka odgovor na ovo pitanje je jednostavan i on glasi NE. Dugo trčanje na traci ili stazi, nordijsko skijanje, bicikl ili brzi hod mogu da budu odlični saveznici u topljenju masti, ali jedino ako se rade po dobro osmišljenom planu vježbanja. Stručnjaci uporno govore da najbolji efekat pri mršavljenju dobijate kombinujući vježbe snage i kardio treninge. Pažljivo odabrana oprema za trening može da bude sjajan saveznik u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Zahvaljujući helankama za trening sa kompresionim svojstvima, aktivnim majicama i udobnim patikama za trening ili trčanje koje vraćaju energiju sa svakim dodirom podloge, još lakše ćete vaš plan vježbanja sprovesti u djelo.

Poznato je da kardio trening trenutno dovodi do najboljeg sagorijevanja kalorija, što sa treninzima snage nije slučaj. Kardio treninzi daju brže rezultate na početku, ali kasnije nastaje stagnacija, dok treninzi sa tegovima ili sopstvenom težinom vaše tijelo dovode u stanje „borbe“ sa viškom masti i kalorija koje unosite u organizam. Trening snage stvara moćno oružje u borbi sa viškom kilograma, i to na duže staze. Evo u čemu je tajna. Vježbe sa tegovima grade vaše mišiće, a rast mišića ubrzava metabolizam, što znači da telo sagorijeva kalorije čak i kada odmarate. Zvuči dobro, zar ne?

Vježbe snage su dinamičnije u odnosu na kardio treninge, a i borba sa samim sobom je poseban izazov. Navucite svoje rukavice za trening i uhvatite se u koštac sa težinama. Uživaćete u svakodnevnim malim pobjedama.

Koliko treba da traje efikasan kardio trening?

Kardio treninzi se mogu sprovoditi na nekoliko načina, a da budu efikasni i da iz njih izvučete sve benefite koje nude. Svaki trening možete započeti kardio programom u trajanju od 20 minuta, a nakon toga se posvetiti vježbama snage, sa tegovima za oblikovanje tijela, a zatim i vježbama istezanja.

Drugi prijedlog podrazumijeva da jedanput do dva puta nedjeljno praktikujete 45 minuta kardio treninga, a da ostale termine odvojite za vježbe koje su prilagođene vašim potrebama, mogućnostima i ciljevima. Neke treninge snage za koje vam nisu potrebni tegovi preporučili smo vam u jednom od prethodnih blogova.

Kardio trening pored klasičnog vježbanja u teretani, može da podrazumijeva i plivanje, veslanje, boks ili brzi hod. S obzirom na to da treninzi često umiju da budu monotoni, kombinujte ih, nađite nekoga ko je u sličnoj formi kao i vi, pa vježbajte u društvu. To je dobar način da se međusobno motivišete i da ne odustajete od treninga.

Za one koji nisu ljubitelji teretane i striktnih termina za vježbanje

Ako niste ljubitelj teretane i ne volite treninge u zatvorenom, ili ne želite da svakodnevno izdvajate sat vremena za trening, možete samostalno napraviti plan treninga tokom dana. Tri puta dnevno po deset minuta brzog hoda uz druge dnevne aktivnosti sagorjeće dovoljan broj kalorija i učiniti da se osjećate bolje i pokretljivije. Praktikujte brzo hodanje od autobuske stanice do kancelarije, idite stepenicama umjesto liftom ili jednostavno pješačite sa rancem na leđima. Za to vam nije potrebna posebna oprema. Izaberite ranac sa posebnim odjeljkom za patike i kada god su vam potrebne, na dohvat su ruke.

Brzi ritam života diktira nova pravila, zato se moramo prilagođavati, a nikako odustajati od aktivnosti koje nam donose benefit.

Novija istraživanja govore u prilog takozvanom intervalnom treningu, koji podrazumijeva serije vježbi u intervalima više puta na dan. Pored klasičnog treninga u teretani sa intervalima, to može da bude i brzi hod, plivanje, brza vožnja biciklom sa usponima i opterećenjem. Takav vid treninga ne opterećuje, dobar je na duže staze, može se primjenjivati svakodnevno i daje vidljive rezultate koji se ogledaju u zavidnoj formi, dobrom zdravlju i izgledu.

Da zaključimo. Stručnjaci se slažu u jednom – dobar plan treninga je onaj koji uključuje i kardio vježbe i vježbe sa tegovima. On dovodi do najboljih i brzo vidljivih rezultata, pokreće vaše tijelo i uz zdravu i balansiranu ishranu formira zdrav životni stil na duge staze. To bi trebalo da bude cilj svakoga od nas!

Mišići rastu i postaju vretenasti, masne naslage se nezaustavljivo tope, a vi postajete zadovoljniji i motivisaniji za trening.

Neka vas ne obeshrabre predstojeći jesenji dani koji su pred nama! U našim prodavnicama i online shop-u pronaći ćete odličan izbor opreme za trening, što je pravi vjetar u leđa i motivacija za svaki dan i za sve vremenske uslove. Nema izgovora, zdravlje je uvijek na prvom mjestu!

 

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara

Slični članci

22.
Nov.
2021.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.
21.
Oct.
2021.
Trening
Šta je bolje – trčanje ili preskakanje vijače? Odgovori se kriju u tekstu koji slijedi.
21.
Sep.
2021.
Trening
Prostor za trening je svuda oko nas i zato iskoristi mogućnosti koje imaš uz izdržljiv i stabilan Reebok Nano X1 Adventure.
28.
Apr.
2021.
Trening
Samo 15 minuta treninga dovoljno je da vaš core gori. Predstavljamo vam pilates trening zahvaljujući kojem možete imati jake i savršeno oblikov...
24.
Mar.
2021.
Trening
Sa dolaskom proljeća, budi se i naša želja za fizičkom aktivnošću. Pripremite se za pokret uz naše savjete.
26.
Feb.
2021.
Trening
Ojačajte gornji dio tijela – ruke, ramena i leđa – uz pomoć ovih vježbi.
22.
Jan.
2021.
Trening
Ako je stomak vaša problematična zona, ne samo kada govorimo o gubitku kilograma i višku masti, već i o definisanju trbušnjaka, tre...
11.
Jan.
2021.
Trening
Iako praznični dani još uvek nisu prošli, vrijeme je da sagorite sve kalorije koje ste „nabacili“ tokom prethodnih dana! Otkrivamo ...
17.
Dec.
2020.
Trening
Plank (izdržaj) je jedna od najboljih vježbi za cijelo tijelo. Otkrivamo vam nekoliko varijacija planka koje možete raditi i kod kuće.
02.
Dec.
2020.
Trening
Uprkos kraćim danima i nižim temperaturama, istraživanja pokazuju da je za mnoge ljubitelje fitnesa – upravo jesen, jedan od najboljih perioda u godini...