DVA NAČINA PLAĆANJA

pouzećem i platnim karticama

BESPLATNA ISPORUKA

na teritoriji CG za sve poružbine u vrijednosti preko 30 EUR

TREBA LI VAM POMOĆ OKO KUPOVINE?
Trening
21.10.2021.

TRČANJE ILI PRESKAKANJE VIJAČE, ŠTA NAJBRŽE DOVODI DO ŽELJENIH REZULTATA?

Svaka vrsta fizičke aktivnosti dovodi naše tijelo i duh u savršen balans. Redovno vježbanje doprinosi smanjenju masnih naslaga, gubitku viška kilograma, dovodi do regulisanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, jača naš imuni sistem. Treninzi utiču na smanjenje stresa i pospješuju oslobađanje hormona sreće, endorfina i seratonina. Benefita je mnogo, ali su potrebni i disciplina, volja, vrijeme, doslijednost i kontinuitet…

Patike za trening su spremne, ali kako odabrati efikasan kardio trening koji ne iziskuje ni mnogo novca ni mnogo vremena? Odgovor se krije u tekstu koji slijedi.

VJEŽBAJTE BILO GDJE I UZ MINIMALNA FINANSIJSKA ULAGANJA

Zbog užurbanog načina života i nedostatka slobodnog vremena, uvijek tražimo najjednostavnija rješenja koja su i najpovoljnija. Dva rješenja koja se logično nameću su trčanje ili preskakanje vijače. Ulaganja su minimalna, a rezultat koji se postiže posle samo mjesec dana vježbanja je neprocjenjiv.

Ukoliko je vaš izbor trčanje, potreban vam je par dobrih patika i staza, dok će vam za preskakanje biti potreban još jedan mali rekvizit – vijača. Sjajno je to što za oba tipa treninga mjesto birate sami i svoj termin za vježbanje lako možete da uklopite u prenatrpani dnevni raspored.

I trčanje i preskakanje vijače spadaju u kardio treninge, ali se postavlja pitanje koja vježba je efikasnija u gubljenju viška kilograma i sagorijevanju masnih naslaga? Odgovor može i da vas iznenadi!

TRČANJE ILI PRESKAKANJE VIJAČE – ŠTA JE BOLJE?

Stručnjaci su jednoglasni kada je u pitanju trčanje umjerenog intenziteta. Ono jača srce, cijeli kardiovaskularni sistem i pluća, pojačava izdržljivost i čini da se osjećate energičnije tokom dana. Ukoliko želite da preoblikujete svoju figuru i smršate, uključite bar jednom nedjeljno trening snage kako bi se lakše formirala mišićna masa. Zašto? Zato što treninzi snage pomažu u izgradnji, jačanju i oblikovanju mišića, a mišići učestvuju u sagorijevanju kalorija.

Ako vam je važno da smršate, unos broja kalorija mora biti manji od broja kalorija koje trošite prilikom treninga (kalorijski deficit). Potrebno je sagorjeti oko 3500 kalorija kako biste izgubili 500 g masti. To znači da je, ako želite da izgubite 1 kg nedjeljno, što se smatra zdravim mršavljenjem, potrebno da eliminišete 500 kalorija dnevno smanjenjem unosa hrane, pored gubljenja onih koje ćete sagorjeti tokom vježbanja.

Isto važi i za drugi vid kardio treninga, a to je preskakanje vijače. Za razliku od trčanja, vježbe sa vijačom spadaju u kategoriju treninga visokog intenziteta – HIIT, jer se vježbe izvode punim intenzitetom u kraćim vremenskim intervalima, te su efikasnije u sagorijevanju masti.

HIIT trening podrazumijeva veći broj ponavljanja istog pokreta koji gađa jednu grupu mišića. Vježbe se izvode u intervalu između 30 i 60 sekundi, nakon čega se prelazi na drugu vježbu, s tim da je pauza između njih veoma mala (do 10 sekundi). Tako se tijelo ne oporavlja potpuno, a puls se ne vraća u stanje mirovanja. Zbog brzog tempa i jakog intenziteta, masti se brže tope a mišićna masa povećava.

Da sumiramo, trčanje podrazumijeva vježbanje sa stalnim povišenim otkucajima srca u dužem vremenskom intervalu, dok preskakanje vijače iziskuje brži tempo u naletima, što omogućava da sagorite kalorije u kraćem vremenskom periodu.

I TRČANJE I PRESKAKANJE VIJAČE JE BEZBJEDNO I EFIKASNO

Trčanje je dostupno svima, doprinosi sticanju forme i ubrzavanju metabolizma. Ali ukoliko ste početnik, potrebno je da postepeno uđete u formu. To ćete postići najprije laganim trčanjem na kratkim dionicama, a potom povećavati kilometražu i tempo.

Postepeno sticanje kondicije je sigurna preventiva od povreda ligamenata i zglobova, dok istovremeno navikavate srce i mišiće na nove potrebe. Preporuka je da trčite jedan sat laganim tempom, tri do četiri puta nedjeljno. Ukoliko vam je potrebna dodatna motivacija, stalno mijenjajte staze, kako vam trčanje ne bi bilo monotono.

I trčanje i preskakanje vijače mogu biti dio kondicionog treninga i zagrijavanja. Preskakanje vijače doprinosi koordinaciji pokreta, održavanju ravnoteže, jačanju stopala… Aktivira mišiće listova, ruku, ramenog pojasa, jača ligamente i gluteus. Za njega je potreban jedan mali dio opreme, koji ne zauzima prostor, nudi mnoštvo mogućnosti i raznolikost u vježbanju – dupli preskoci sa skokovima unaprijed i unazad, trčanje u mjestu, preskoci na jednoj nozi itd.

Pustite mašti na volju i postavljajte sebi nove izazove svakodnevno. Izazov je još veći ukoliko vježbate u paru! Vijača je sjajan rekvizit koji se lako pakuje u sportsku torbu i možete je preskakati bilo kad i bilo gdje. Svakoga dana, bez izgovora!

VJEŽBANJE I ZDRAVE NAVIKE KAO STIL ŽIVOTA

Loša fizička aktivnost ne postoji ukoliko se pravilno i bezbjedno izvodi. Eksperimentišite. Mijenjajte vježbe. Bitno je da izaberete onu koja odgovara vašim potrebama i afinitetima i da u svojoj odluci budete dosljedni. Fokusirajte se na zdrav način života kako biste se osjećali bolje i srećnije.

Stvaranje zdravih navika znači svakodnevnu rutinu vježbanja koja podrazumijeva redovnost. Trening i te kako može da bude zabavan uz malo kreativnosti. Upustite se u kolo stvaranja zdravih životnih navika i vidjećete da nije teško koliko se ponekad čini. Učinite svoj trening dinamičnim, zabavnim. Neka bude i kratak, ali efikasan. Nema odustajanja. Zdravlje nam je svima imperativ!

Dinamičnost i raznovrsnost u treninge možete unijeti i sjajnom opremom za trening ili trčanje, koju ćete pronaći u našim prodavnicama ili naručiti online. U njoj možete vježbati bilo kad i bilo gdje.

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara

Slični članci

22.
Nov.
2021.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.
21.
Sep.
2021.
Trening
Prostor za trening je svuda oko nas i zato iskoristi mogućnosti koje imaš uz izdržljiv i stabilan Reebok Nano X1 Adventure.
07.
Sep.
2021.
Trening
Otkrivamo vam zbog čega svakodnevni kardio treninzi ne donose željene rezultate i kako da napravite dobar plan treninga.
28.
Apr.
2021.
Trening
Samo 15 minuta treninga dovoljno je da vaš core gori. Predstavljamo vam pilates trening zahvaljujući kojem možete imati jake i savršeno oblikov...
24.
Mar.
2021.
Trening
Sa dolaskom proljeća, budi se i naša želja za fizičkom aktivnošću. Pripremite se za pokret uz naše savjete.
26.
Feb.
2021.
Trening
Ojačajte gornji dio tijela – ruke, ramena i leđa – uz pomoć ovih vježbi.
22.
Jan.
2021.
Trening
Ako je stomak vaša problematična zona, ne samo kada govorimo o gubitku kilograma i višku masti, već i o definisanju trbušnjaka, tre...
11.
Jan.
2021.
Trening
Iako praznični dani još uvek nisu prošli, vrijeme je da sagorite sve kalorije koje ste „nabacili“ tokom prethodnih dana! Otkrivamo ...
17.
Dec.
2020.
Trening
Plank (izdržaj) je jedna od najboljih vježbi za cijelo tijelo. Otkrivamo vam nekoliko varijacija planka koje možete raditi i kod kuće.
02.
Dec.
2020.
Trening
Uprkos kraćim danima i nižim temperaturama, istraživanja pokazuju da je za mnoge ljubitelje fitnesa – upravo jesen, jedan od najboljih perioda u godini...