Pretraži sajt
NIKOLINA LOPTOM RUŠI STEREOTIPE
Fudbal
08.03.2023.
Fudbal

NIKOLINA LOPTOM RUŠI STEREOTIPE

08.03.2023.

Ženski fudbal stekao je značajnu popularnost u posljednjih nekoliko godina. Iako se igra više od jednog vijeka, istorijski je zanemaren, potcijenjen, dobijajući manje ulaganja, izloženosti i resursa nego muški fudbal.
Međutim, sve je počelo da se mijenja, pa je danas ženski fudbal sve više prepoznat kao legitiman i uzbuljiv sport, kako globalno, tako i kod nas.
Crnogorska reprezentativka Nikolina Caković je odlučila da razbije stereotipe o ovom sportu i podijeli sa nama iskustvo kroz nekoliko pitanja.

Sport Vision: Šta Vas je podstaklo da počnete da se bavite fudbalom i koliko dugo ste u tom sportu?
Nikolina: Kada sam bila mala obožavala sam da igram fudbal sa svojim bratom. Kasnije, on je počeo da igra sa drugovima, a ja sam uvijek bila uz njih i tako zavoljela taj sport. Sa 10 godina sam počela da treniram mali fudbal, sa 14 sam prešla u Mladost i igrala seniorsku ligu Crne Gore.

Sport Vision: Koja je Vaša najdraža pozicija na terenu i zašto?
Nikolina: Kroz karijeru sam igrala najčešće krilo. Bilo je utakmica na kojima sam igrala i u sredini. Tek kada sam došla u Politehniku, počela sam da igram špica. Tu poziciju sam mnogo zavoljela, jer volim da dajem golove i da ja budem ta koja će voditi tim do pobjede.

Sport Vision: Ko je Vaš najveći uzor u svijetu fudbala?
Nikolina: Zlatan Ibrahimovic mi je najveći uzor u svijetu fudbala. Obozavam njegov mentalitet i stav prema zivotu generalno koji prenosi i na teren. Trudim se da što više stvari naucim od njega, da izgradim samopouzdanje koje on posjeduje, i koje je veoma neophodno za velike uspjehe kojima ja tezim.

Sport Vision: Koji su Vaši ciljevi fudbalu u nekom dužem vremenskom periodu?
Nikolina: Idem korak po korak, za sada mi je cilj titula sa Politehnikom, a na duže, da zaigram u nekoj od najjačih liga evrope.

Sport Vision: Kako se pripremate za utakmice i koliko često trenirate?
Nikolina: Treniram dva puta dnevno, šest dana u nedelji. Priprema za utakmicu zahtijeva redovne i temeljne treninge. Kada dodje dan utakmice imamo jutarnji trening aktivacije, poslije toga slijede konsultacije u svlačionici sa stručnim štabom i ostatkom ekipe o taktici koju treba da sprovedemo na terenu.

Sport Vision: Koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate kao žena u tom sportu?
Nikolina: Najveći izazov kod žena u sportu, pogotovu u fudbalu je biti shvaćena i prihvaćena od porodice i ljudi koji su najblizi. Ja taj izazov nisam imala, imala sam punu podršku porodice i prijatelja.

Sport Vision: Šta mislite, šta bi moglo poboljšati status ženskog fudbala u javnosti?
Nikolina: Povećati medijsku pažnju prema ženskom fudbalu: Na ovaj način bi se ženski fudbal više pojavljivao u javnosti, povećavajući zainteresovanost za igranje, gledanje i finansiranje. Zatim, osigurati ravnopravne uslove za ženske igračice: Žene bi trebalo da imaju jednak pristup kao i muškarci kada je u pitanju teren, oprema, treninzi, nagrade i druge usluge. Takođe, potrebno je stvoriti podršku mladim djevojkama. Ova strategija bi pomogla da se mlađim ženama omogući da se uključe u ženski fudbal, stvarajući podršku i inspiraciju za njih.

Sport Vision: Kako se borite protiv stereotipa o ženskom fudbalu i sportu uopšeno?
Nikolina: Promovisanjem pozitivnih primjera, pokazivanjem raznolikosti i podsticanjem jednakosti. To uključuje podržavanje ženskih takmičenja, osiguranje da su žene uključene u donošenje odluka u sportu i promovisanje različitih oblika učešća u sportu. Takođe, povećanje pristupa ženama i djevojčicama u sportu, kao I edukacija o značaju ravnopravnosti u sportu , svim polovima mogu pomoći u smanjenju stereotipa.

Slični članci

14.
Jun.
Fudbal
Po čemu će se ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu razlikovati od prethodnih i druge interesantne činjenice, pronaći ćete u ovom tekstu.
08.
Feb.
Fudbal
PRIČA o legendarnoj kopački adidas PREDATOR dobila je nastavak koji su svi željno iščekivali. U naše radnje je stigao model PREDATOR FREAK sa u...
30.
Nov.
Fudbal
Čitav sportski svijet rastužila je vijest da je umro jedan od najvećih svih vremena, argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona. Ovo je omaž čovjeku k...
25.
Sep.
Fudbal
Lider u proizvodnji sportske opreme, adidas, predstavio je najnovije X GHOSTED kopačke, dizajnirane za fudbalere kojima je brzina najjače oružje. Model X GHO...
25.
Aug.
Fudbal
Nove Nike Phantom GT kopačke potraži u Sport Vision prodavnici u Delta City-ju ili poruči online na našem sajtu.
28.
Feb.
Fudbal
Nike Phantom modele kopački i patika za fudbal možete pronaći u našim prodavnicama ili naručiti online.
07.
Feb.
Fudbal
Kada je riječ o fudbalu, sportski brend adidas je u 2020. godinu ušao u velikom stilu, predstavljajući novi, redizajnirani model svojih lege...
15.
Oct.
Fudbal
Nova fudbalska sezona donosi novitete iz Nike fudbal laboratorije – prije svega, novi dizajn, nove boje i veću preciznost na terenu.
30.
Sep.
Fudbal
Umbro UX Accuro 3 možete pronaći u Sport vision radnjama i online shopu
22.
Aug.
Fudbal
COPA, PREDATOR, X i NEMEZIZ su dostupni u Sport Vision radnjama i online.