Pretraži sajt
ČOVJEK KOJI JE MOGAO SVE: Dijego Armando Maradona
Fudbal
30.11.2020.
Fudbal

ČOVJEK KOJI JE MOGAO SVE: Dijego Armando Maradona

30.11.2020.

Sportski svijet će ovu, 2020. godinu pamtiti po mnogo čemu, ali nesumnjivo je da će je najviše pamtiti po gubitku dvojice legendi, ljudi koji su se svojom igrom, bravurama na terenu i nevjerovatnim rezultatima upisali na listu besmrtnih. Krajem januara napustio nas je Kobi Brajant, legenda svjetske i NBA košarke, da bismo gotovo pred sam kraj ove godine ostali bez jednog od najvećih fudbalera svih vremena, a neki će reći i najvećeg – Dijega Armanda Maradone.

Malo koji sportista doživi da mu navijači suparničkog tima aplaudiraju iz sveg srca, nakon postignutog gola. Upravo to se desilo Maradoni na utakmici sa Crvenom zvezdom davne 1982. godine, što nimalo ne čudi, jer je svaki njegov pokret i potez napravljen tokom igračkih dana bio magija na terenu. Čak su mu i gol koji je dao rukom, na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, engleski navijači oprostili. Bila je to „Božja ruka“ (Hand of God), kako su mnogi nazvali taj potez.

Photo credit: britannica.com

Maradona je svoju fudbalsku karijeru započeo malo prije 16. rođendana, u klubu Argentinos Juniors, nakon čega će potpisati ugovor sa klubom Boca Juniors. Od malena je pokazivao vrtoglavu spretnost sa loptom i nevjerovatno fudbalsko umijeće. Bio je nezaustavljiva mašina koja je mogla sve i za koju nisu postojale prepreke.

Godine 1982. postao je najplaćeniji fudbaler na svijetu, jer je Barselona izdvojila 5 miliona funti za njegov angažaman. Sa njima je osvojio Kup kralja i španski Super kup, da bi, nakon povrede sa kojom se suočio, prešao u Napulj. Taj transfer predstavljao je vrhunac Maradonine karijere i najuspješniji period u istoriji napuljskog kluba. Maradona je Napoli vodio do prve titule u Seriji A i trofeja UEFA Kupa 1989. godine, a potom i drugog, godinu dana kasnije.

Photo credit: barcablaugranes.com

Igrač je koji je odigrao najviše utakmica u dresu Argentine. Svoju reprezentaciju predvodio je na čak četiri svjetska prvenstva, u periodu od 1982. do 1994. godine, dok je kao kapiten 1984, pored trofeja prvaka svijeta, osvojio i Zlatnu loptu za najkorisnijeg igrača turnira. Odigrao je 91 meč u dresu svoje zemlje i postigao 34 gola.

I danas se prepričavaju njegovi golovi postignuti u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske, od kojih je jedan čuveni wondergoal, proglašen za „gol vijeka“.

Photo credit: twitter.com/RiverPlate

Igrao je i živio bez zaostatka – ne osvrćući se i na obraćajući pažnju na to šta ko kaže i misli. Postigao je mnogo i s pravom postao legenda kakva se jednom rađa. Fudbalski svijet pamtiće ga po tituli najboljeg fudbalera 20. vijeka, koju je podijelio sa čuvenim Peleom, a mnogi će reći da je Dijego Armando Maradona najbolji fudbaler koji je ikada hodao planetom Zemljom.

Cover photo credit: newstalk.com

Sport Vision tim

Slični članci

08.
Mar.
Fudbal
Crnogorska reprezentativka Nikolina Caković je odlučila da razbije stereotipe o ovom sportu i podijeli sa nama iskustvo kroz nekoliko pitanja.
14.
Jun.
Fudbal
Po čemu će se ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu razlikovati od prethodnih i druge interesantne činjenice, pronaći ćete u ovom tekstu.
08.
Feb.
Fudbal
PRIČA o legendarnoj kopački adidas PREDATOR dobila je nastavak koji su svi željno iščekivali. U naše radnje je stigao model PREDATOR FREAK sa u...
25.
Sep.
Fudbal
Lider u proizvodnji sportske opreme, adidas, predstavio je najnovije X GHOSTED kopačke, dizajnirane za fudbalere kojima je brzina najjače oružje. Model X GHO...
25.
Aug.
Fudbal
Nove Nike Phantom GT kopačke potraži u Sport Vision prodavnici u Delta City-ju ili poruči online na našem sajtu.
28.
Feb.
Fudbal
Nike Phantom modele kopački i patika za fudbal možete pronaći u našim prodavnicama ili naručiti online.
07.
Feb.
Fudbal
Kada je riječ o fudbalu, sportski brend adidas je u 2020. godinu ušao u velikom stilu, predstavljajući novi, redizajnirani model svojih lege...
15.
Oct.
Fudbal
Nova fudbalska sezona donosi novitete iz Nike fudbal laboratorije – prije svega, novi dizajn, nove boje i veću preciznost na terenu.
30.
Sep.
Fudbal
Umbro UX Accuro 3 možete pronaći u Sport vision radnjama i online shopu
22.
Aug.
Fudbal
COPA, PREDATOR, X i NEMEZIZ su dostupni u Sport Vision radnjama i online.