Pretraži sajt
Od kauča do 21km: 7 koraka u pripremi za svoj prvi polumaraton
Trčanje
12.06.2023.
Trčanje

Od kauča do 21km: 7 koraka u pripremi za svoj prvi polumaraton

12.06.2023.

Trčanje je jedan od rijetkih sportova koji možete da trenirate bez obzira na godine i fizičku spremu. Samo je važno da ste dobrog zdravlja, a do željene kondicije i zacrtanih rezultata stižete samo ako ste odlučni i disciplinovani. U ovoj sportskoj disciplini se ne takmičite sa drugima, nego sa samim sobom.

Polumaratonska trka je naporna trka koja zahtijeva intenzivnu fizičku i mentalnu izdržljivost. Ako ste neko ko nikada u životu nije pretrčao više od jednog kilometra, ideja o trčanju maratona može izgledati zastrašujuće. Ali ne dozvolite da vas to sputava i predstavlja ograničenje. Sa pravim planom treninga i dobrom motivacijom svako može preći kroz ciljnu liniju maratona. U ovom postu ćemo vas provesti kroz najvažnije korake kako biste od potpunog početnika stigli do osvajača polumaratonske medelja. Možda i maratonske, zašto da ne?
 

Zanimljiva činjenica: najstariji maratonac na svijetu je Fauja Singh koji je trčanjem počeo da se bavi sa 63 godine, a u 92. godini je pretrčao maraton u Torontu za 5 sati i 40 minuta postavivši rekord u kategoriji od 90 godina pa naviše.


Korak 1: Zdravlje na prvom mjestu

Prije nego što počnete sa treninzima, važno je da procijenite svoj trenutni nivo kondicije. Važno je da budete sigurni da ste dovoljno fizički zdravi da se upustite u rigorozan program obuke. Ukoliko se iz bilo kog razloga dvoumite, zakažite pregled kod svog doktora kako biste bili sigurni i opušteni u čitavom procesu. Ljekar vas može posavjetovati da uzimate određene vitamine ili vas uputiti u pravilan plan ishrane.


Korak 2: Postavite realne ciljeve

Važno je postaviti realne ciljeve kada započinjete program pripreme za duže trkačke staze. Ako nikada u životu niste trčali, nije realno misliti da ćete moći da pretrčite 21km za kratak vremenski period. Počnite sa manjim ciljem, kao što je završetak trke od 5 ili 10 kilometara. Kada postignete taj cilj, možete preći na polumaraton, a na kraju i na maraton. Sve zavisi isključivo od vas.


Korak 3: Osmislite plan treninga

Kada postavite svoj cilj, vrijeme je da dobro osmislite plan svojih treninga i da ih nikako ne preskačete. Dobar plan pripreme za maraton će postepeno povećavati pređenu kilometražu tokom vremena, omogućavajući vašem tijelu da se prilagodi povećanom stresu. Postoji mnogo planova treninga i savjeta koji su dostupni na internetu te je važno odabrati onaj koji odgovara vašoj trenutnoj kondiciji i ciljevima. Uvek se možete posavetovati i s profesionalnim trenerima od kojih ćete dobiti najpouzdanije smjernice i savjete.


Korak 4: Investirajte u dobre patike za trčanje

Ulaganje u dobar par patika za trčanje je od suštinskog značaja kada započinjete svoje prve treninge trčanja. Dobro odabran par patika može pomoći u sprečavanju povreda, poboljšanju performansi na stazi i vašeg ukupnog učinka. Posjetite našu specijalizovanu Run ‘n More prodavnicu sa opremom za trčanje kako biste testirali svoja stopala i stil trčanja i u konsultaciji sa našim obučenim prodavcima odabrali patike koje su idealne baš za vas.


Korak 5: Unakrsni treninzi

Iako je trčanje osnova maratonskog treninga, takođe je važno da svoju sportsku rutinu dopunite još nekim sportskim disciplinama. Ovakav vid treninga može pomoći u sprečavanju povreda i poboljšanju vaše ukupne kondicije. Uključite plivanje, vožnju bicikla, funkcionalne treninge i jogu, koja će vam pomoći kod istezanja i oporavka mišića, ali i postizanju unutrašnjeg balansa.


Korak 6: Napravite dobar plan ishrane

Tokom priprema za polumaraton ili maraton, ishrana ima podjednako važnu ulogu kao i sam fizički trening. Uvjerite se da obogaćujete svoje telo odgovarajućim namirnicama koje će podržati vaš trening. Usredsredite se na uravnoteženu ishranu bogatu vlaknima i proteinima, ne preskačite obroke, a posebnu pažnju obratite na dnevni nivo hidratacije. Savjet je da uvijek sa sobom nosite flašicu sa vodom.


Korak 7: Ostanite motivisani

Čitav proces pripreme za trku može biti izazovan i fizički i mentalno, stoga je važno da ostanete motivisani. Trenirajte sa partnerom ili se pridružite grupi za trčanje kako biste dobijali stalnu podršku i kako biste lakše prevazišli krizne momente tokom treninga. Proslavite svoje male pobjede na tom putu, jer svaki završen trening stvara osećaj zadovoljstva, a svaka pretrčana trka vas motiviše da sledeći put osvojite kilometer više.

Trčanje polumaratonske ili maratonske trke je neverovatno dostignuće, ali zahteva naporan rad i posvećenost. Prateći ove korake ostanite posvećeni svom planu treninga, i budite sigurni da možete stići od kauča do osvojenih dugoprugaških staza. Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku. Zapamtite, ništa nije nemoguće!

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
15.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom, i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mor...
14.
Dec.
Trčanje
Trke sa preprekama, odnosno OCR trke (obstacle course racing) su terenske trke gdje osim pređenih kilometara, duž staze morate preći i različite prepreke.
10.
Nov.
Trčanje
Priprema za maraton vodi vas ka putu fizičke i mentalne transformacije. To je u stvari i teži dio, trka je na kraju šlag na torti, nagrada za dane i m...
02.
Nov.
Trčanje
Svaka individua je jedinstvena i to što važi za jednu osobu ne mora da važi za drugu, ipak, neka pravila i smjernice jesu univerzalne. Koje? Saznaćete...
10.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
17.
Jul.
Trčanje
Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olakšati napore, održavati vaše zdravlje i performanse na optimalnom nivou.
23.
May.
Trčanje
Pripreme za trčanje dužih deonica idu postepeno, a dobro osmišljen plan aktivnosti vam može olakšati istrčavanje najduže deonice. Ovo su savjet...
07.
Apr.
Trčanje
U kreiranju ovog modela, adidas je angažovao profi ženski dizajnerski tim, koji je doprinijeo u kreiranju patike za svakodnevno trčanje, posebno prilagođenih...