Pretraži sajt
SAVJETI ZA BEZBJEDNO TRČANJE ZIMI
Trčanje
15.01.2024.
Trčanje

SAVJETI ZA BEZBJEDNO TRČANJE ZIMI

15.01.2024.

Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom, i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora biti tako. Trčanje po hladnijem vremenu ima svoje prednosti ukoliko ispoštujemo nekoliko bitnih stavki radi očuvanja zdravlja i imuniteta.

BENEFITI TRČANJA PO HLADNIJEM VREMENU

  • Aerobija je tip aktivnosti koji je izuzetno važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Brzi hod, trčanje, vožnja bicikla ili bilo šta slično u trajanju od 150 minuta nedjeljno znatno povećava kapacitet pluća i srca. Bez obzira što je hladno, ne treba prestajati sa ovim vidom aktivnosti, samo se treba adekvatno pripremiti.
  • Hladno vrijeme može dodatno poboljšati naš metabolizam, jer aktivnosti na nižim temperaturama troše dodatne kalorije kako bi se dostigla optimalna temperatura tijela.
  • Navikavanje tijela na aktivnost po hladnoći može osnažiti naš imuni sistem i spriječiti česte prehlade u zimskom periodu.
  • Ne treba zanemariti ni mentalno zdravlje, koje je u zimskim danima, naročito kad nema sunca, dosta osjetljivije. Skloniji smo zatvaranju u kuće, dužem ležanju i izbjegavanju fizičkih aktivnosti. Nekoliko dužih šetnji nedjeljno po snijegu, ili lagano trčanje će nas osnažiti fiziči i mentalno i znatno podići nivo hormona sreće.
  • Mislite i o tome koliko ćete biti brži i spremniji na proljeće, ukoliko nastavite sa treningom zimi, za razliku od mučnog povratka trčanju nakon par mjeseci pauze.

VAŽNI SAVJETI ZA ZIMSKO TRČANJE

  • Prije izlaska iz kuće na trčanje, obavezno provjerite vremensku prognozu za naredni period. Ukoliko vidite da će biti neka sniježna ili kišna oluja, možda je pametnije da trčanje taj dan zamijenite nekim vježbama unutra ili trčanjem na traci.
  • Adekvatno oblačenje je jako bitna stavka jer nam može znatno olakšati i uljepšati trčanje, a što je još važnije, sačuvati naše zdravlje. Slojevito oblačenje sa dobro odabranim materijalima, tople čarape, rukavice, kapa ili traka za glavu kao i vodonepropusne patike su osnovna oprema bez koje ne treba kretati na trčanje po zimi.
  • Jasno vam je da će vam trebati dosta više vremena da zagrijete mišiće i dostignete optimalnu temperaturu tijela po hladnijem vremenu, zato obavezno krenite sporije nego inače i neka taj sporiji tempo traje duže, dok ne osjetite da ste se zagrijali i da ste spremni da ubrzate.
  • S obzirom da dan traje kraće i da je moguće da vas uhvati mrak, imajte u vidu da je slabija vidljivost i za vozače, naročito ako vas usput uhvate padavine. Iz tih razloga je dobra ideja da nosite reflektujuće boje, drečave ili svetleće u mraku. Sada dosta zimske trkačke odjeće ima negdje na sebi djelove koji se presijavaju u mraku baš iz tih razloga, pa ako u radnji primijetite takav komad, obavezno ga kupite. Ako ne trčite po gradu, već u prirodi, onda je čeona lampa odabir za vas. Svakako je najbezbolnija opcija da trčite po danu.

           
Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli, uživajte i srećno trčanje!


Anica Radosavljević @anicateretanica

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
14.
Dec.
Trčanje
Trke sa preprekama, odnosno OCR trke (obstacle course racing) su terenske trke gdje osim pređenih kilometara, duž staze morate preći i različite prepreke.
10.
Nov.
Trčanje
Priprema za maraton vodi vas ka putu fizičke i mentalne transformacije. To je u stvari i teži dio, trka je na kraju šlag na torti, nagrada za dane i m...
02.
Nov.
Trčanje
Svaka individua je jedinstvena i to što važi za jednu osobu ne mora da važi za drugu, ipak, neka pravila i smjernice jesu univerzalne. Koje? Saznaćete...
10.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
17.
Jul.
Trčanje
Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olakšati napore, održavati vaše zdravlje i performanse na optimalnom nivou.
12.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
23.
May.
Trčanje
Pripreme za trčanje dužih deonica idu postepeno, a dobro osmišljen plan aktivnosti vam može olakšati istrčavanje najduže deonice. Ovo su savjet...
07.
Apr.
Trčanje
U kreiranju ovog modela, adidas je angažovao profi ženski dizajnerski tim, koji je doprinijeo u kreiranju patike za svakodnevno trčanje, posebno prilagođenih...