Pretraži sajt
Mentalna igra: Kako ostati fokusiran tokom maratona
Trčanje
12.06.2023.
Trčanje

Mentalna igra: Kako ostati fokusiran tokom maratona

12.06.2023.

Trčati maraton je test fizičkog i mentalnog stresa na više nivoa. Tokom trčanja koje traje duže nego što ste navikli, vaša efikasnost počinje da opada, što može dovesti do asimetrije, neravnoteže, pa čak i povreda. Održavanje mentalne stabilnosti ne samo da vas čuva bezbjednim i zdravim, već će dugoročno olakšati trčanje. Zato vam u nastavku predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
 

Napravite plan

Važno je da imate povjerenja u svoj plan treninga i podjednako je važno da imate poverenje u osobu ili trenera koji je osmislio plan treninga. Ako možete biti sigurni da vaš plan treninga i trener koji stoji iza njega mogu da vas odvedu do te maratonske ciljne linije, onda ćete učiniti veliki korak u tome da to postane stvarnost. Zato pronađite trenera koji poznaje vaš stil trčanja i daje vam podršku koja vam je potrebna.


Ponašajte se kao da uživate

Trčanje ponekad može biti teško, ali niko vas ne tjera na to, zar ne? Vjerovatno trčite jer to volite i zato, kada osjetite da počinjete da se zamarate, nabacite osmjeh na lice. Trkači koji se smiju troše manje kiseonika, trče ekonomičnije i prijavljuju nižu percipiranu stopu napora u poređenju sa onima koji se mršte dok udaraju stopalima po stazi. Što više izgledate kao da zaista uživate, veća je vjerovatnoća da ćete inspirisati nekog drugog koga prođete tokom trčanja. A ta vrsta pozitivne energije je definitivno zarazna!


Postavite pokretnu metu

Bilo da trčite od tačke A do tačke B, do određene tačke i nazad ili ukrug, velike su šanse da ne možete uvijek da vidite liniju cilja. Ali ako ste ikada sebi rekli da jednostavno morate da stignete do tog i tog drveta ili znaka u daljini, na nečemu ste. Fokusiranje vaše pažnje na pokretnu metu može vam pomoći da se krećete brže i da smanjite stopu percipiranog napora. Nije važno ako se zapravo ne zaustavite na tom mjestu; razbijanje vaše kilometraže na manje djelove vara vaš um da poveruje da nije tako teško trčati tako dugo.


Provjerite koliko ste u formi

Ovo vas može zaokupiti, ali takođe vam može pomoći da obnovite energiju. Provjerite, da li dišete dovoljno duboko? Kakvo je vaše držanje? Šta je sa vašim korakom? Izbrojite svoje korake da biste odredili brzinu kretanja i radite na poboljšanju tog broja u budućim trčanjima.


Stvorite sopstvenu mantru

Kako biste ostali brzi, a opušteni kroz teške faze trčanja, a to su oni trenuci kada samo možete da razmišljate o tome koliko je ostalo do kraja, iskoristite mantru koja vas dovodi u sadašnji momenat. Ono što je važno jeste da to bude vaša lična mantra, a ne nešto što vam je neko posavjetovao da ponavljate u sebi. Nešto umirujuće, poput mentalne kontrolne liste koja će vas podsjetiti da se ne naprežete, da ne stiskate vilicu ili da ne budete u grču. Pronađite frazu koja zaista dočarava vas i vaš način trčanja.


Razgovarajte sa sobom

Možda vam na prvi pogled zvuči ludo, ali ako je mantra ono na šta ne možete da se fokusirate, jedan dobar motivacioni razgovor sa sobom će podstaći vašu izdržljivost. Istraživanja su pokazala da je mnogo veća vjerovatnoća da će trkači dostići to stanje „protoka“ tj. trkački maksimum kada koriste motivacioni razgovor sa sobom. Takođe, sportisti koji su razgovarali sami sa sobom u drugom licu bili su brži i generisali su više snage.

Pored gore pomenutih strategija, neki mali trikovi će vam takođe olakšati trčanje. Jedan od njih je da obratite pažnju na okruženje, da se zaista fokusirate na prizore i zvukove oko sebe umjesto na svoje mišiće. Slušanje muzike tokom trčanja vam može pomoći da se izborite sa monotonijom i motiviše vas da trčite duže, a istovremeno da vas spriječi da gledate na svoj sat.


Možda da se fokusirate na ozbiljan zadatak koji vas čeka ili problem koji trenutno imate a koji nema veze sa trčanjem. Osim što ćete zaokupiti svoju pažnju, trčanjem možete razbistriti um pa će rješenje izgledati daleko lakše nego što bi vam se činilo u redovnim uslovima.

Duga kilometraža opterećuje vaš mišićno- skeletni sistem, zbog čega svako trčanje na duge staze počinje istim korakom: pronalaženjem najboljeg para patika za trčanje koje će olakšati opterećenje stopala, mišića i zglobova. Ipak, smanjenje ili oslobađanje od stresa tokom tih dugih i teških kilometara podjednako je važno kao i odabir pravih patika. I zato obratite pažnju na oba aspekta i dostignite svoj lični rekord.

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
15.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom, i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mor...
14.
Dec.
Trčanje
Trke sa preprekama, odnosno OCR trke (obstacle course racing) su terenske trke gdje osim pređenih kilometara, duž staze morate preći i različite prepreke.
10.
Nov.
Trčanje
Priprema za maraton vodi vas ka putu fizičke i mentalne transformacije. To je u stvari i teži dio, trka je na kraju šlag na torti, nagrada za dane i m...
02.
Nov.
Trčanje
Svaka individua je jedinstvena i to što važi za jednu osobu ne mora da važi za drugu, ipak, neka pravila i smjernice jesu univerzalne. Koje? Saznaćete...
10.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
17.
Jul.
Trčanje
Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olakšati napore, održavati vaše zdravlje i performanse na optimalnom nivou.
12.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
23.
May.
Trčanje
Pripreme za trčanje dužih deonica idu postepeno, a dobro osmišljen plan aktivnosti vam može olakšati istrčavanje najduže deonice. Ovo su savjet...
07.
Apr.
Trčanje
U kreiranju ovog modela, adidas je angažovao profi ženski dizajnerski tim, koji je doprinijeo u kreiranju patike za svakodnevno trčanje, posebno prilagođenih...