Pretraži sajt
Kako da ostanete zdravi i fokusirani u toku vaših priprema za prvi maraton?
Trčanje
10.11.2023.
Trčanje

Kako da ostanete zdravi i fokusirani u toku vaših priprema za prvi maraton?

10.11.2023.

Priprema za maraton vodi vas ka putu fizičke i mentalne transformacije. To je u stvari i teži dio, trka je na kraju šlag na torti, nagrada za dane i mjesece vaseg predanog treniranja.


Ako se prvi put upuštate u pripreme za ovu trku trebalo bi da vodite racuna o svom zdravlju. Pripreme traju četiri mjeseca, kako vrijeme odmiče i kako se trka približava vaša nedeljna i mjesečna kilometraža znacajno se povećavaju. I nerijetko se desi da novi rezim treninga i povećan obim trčanja dovedu do povreda i drugih neuspjeha. 

Evo nekoliko savjeta kako da ostanete zdravi i fokusirani u toku vaših priprema za prvi maraton:
 

  1. Prije započinjanja bilo koje nove, zahtjevnije fizičke aktivnosti, predlaže se odlazak ljekaru. Nakon ljekarskog pregleda dobijate mišljenje da li postoje bilo koja ograničenja za početak maratonskog putovanja i da li postoji objektivni razlog zbog kojeg se vas organizam ne smije upuštati u malo ekstremnije napore. Naravno, odlazak kardiologu je nezaobilazan.
  2. Postavite realne ciljeve i očekivanja. Konsultujte nekog iskusnijeg, nađite trenera. Napravite kratkoročne ciljeve, za narednu nedelju, za naredni mjesec i upravo ta ispunjena sitna zadovoljstva omogućiće da ostanete motivisani i fokusirani na svoj napredak. 
  3. Nosite adekvatnu opremu. Investirajte u kvalitetne patike za trčanje i udobnu odjeću koja ce omogućiti vašoj koži da dise, i spriječiti povrede.
  4. Vodite računa o hidrataciji. Trudite se da unosite dovoljno tečnosti i elektrolita kako bi se izbjegla dehidratacija.  Toga postanemo posebno svjesni na treninzima dužine koji traju preko 2h.
  5. Dajte svom tijelu gorivo. Pravilna i uravnotežena ishrana je od vitalnog značaja za svakog trkaca. Tijelu je potrebna energija za dugo trčanje. Birajte hranu koja sadrzi dosta kvalitetnih ugljenih hidrata i proteina. 
  6. Odmorite se i oporavite. Dani odmora su jednako vazni kao i dani trčanja. Planirajte odmor kako bi omogućili vasem tijelu da se oporavi. Manjak sna se vrlo brzo odrazi na kvalitet vašeg trčanja. 
  7. Veoma je važno da pored trčanja radite i druge vrste vjezbi, kao npr trening snage, biciklizam, plivanje i nađete vrijeme za istezanje mišica. Sve to vodi jačanju vašeg tijela i poboljšanju ukupne kondicije. 
  8. Slušajte svoje tijelo. Ako ste umorni, ako imate bolove napravite pauzu od trcanja da bi ste se oporavili. Tijelo vam šalje signal da usporite, da ste možda pretjerali. Svako treniranje preko granice bola može dovesti do povrede i do usporavanja ostvarenja vašeg konačnog cilja.

A taj osjecaj kada nakon bezbroj teških treninga i  totalne posvecenosti dođes na stratnu liniju maratona….taj osjećaj se ne može opisati. Maraton se ne može opisati. Treba se doživjeti. I vjerujte mi, posle maratona sve možeš.


Stojana Brašanac

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
15.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom, i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mor...
14.
Dec.
Trčanje
Trke sa preprekama, odnosno OCR trke (obstacle course racing) su terenske trke gdje osim pređenih kilometara, duž staze morate preći i različite prepreke.
02.
Nov.
Trčanje
Svaka individua je jedinstvena i to što važi za jednu osobu ne mora da važi za drugu, ipak, neka pravila i smjernice jesu univerzalne. Koje? Saznaćete...
10.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
17.
Jul.
Trčanje
Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olakšati napore, održavati vaše zdravlje i performanse na optimalnom nivou.
12.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
23.
May.
Trčanje
Pripreme za trčanje dužih deonica idu postepeno, a dobro osmišljen plan aktivnosti vam može olakšati istrčavanje najduže deonice. Ovo su savjet...
07.
Apr.
Trčanje
U kreiranju ovog modela, adidas je angažovao profi ženski dizajnerski tim, koji je doprinijeo u kreiranju patike za svakodnevno trčanje, posebno prilagođenih...