Pretraži sajt
PRIPREMA ZA NAJTEŽU TRKU SA PREPREKAMA-SPARTAN RACE
Trčanje
14.12.2023.
Trčanje

PRIPREMA ZA NAJTEŽU TRKU SA PREPREKAMA-SPARTAN RACE

14.12.2023.

Trke sa preprekama, odnosno OCR trke (obstacle course racing) su terenske trke gdje osim pređenih kilometara, duž staze morate preći i različite prepreke. Prepreke su uglavnom preskakanje zidova, greda, razna provlačenja, penjanja, nošenja, prelazak balans greda, penjanje uz kanap i mnoge druge. Najveća draž u pripremi za ovaj tip trka, jeste to što nikada ne možete biti potpuno spremni, jer ne znate šta vas tačno čeka. Svaka trka je drugačija, različita dužina staze, podloga, uspon, broj prepreka i tip prepreka. Čak i kada odete dva puta na istu trku, ona bude drugačija, kako bi zadržala tu draž i momenat iznenađenja kod trkača.

Jedna od najtežih svetskih trka sa prepekama, jeste Spartan Race, osnovan 2007.godine od strane Amerikanca po imenu Joe de Sena. Njegov glavni motiv jeste da izvuče iz trkača maksimum, da dovede tijelo i um do momenta odustajanja, jer je samim tim ulazak u cilj nakon teške borbe sa samim sobom, velika pobjeda sama po sebi, bez obzira na plasman.


Neke od najtežih prepreka nalaze se baš na Spartan Race trkama, razne viseće prepreke, koje su jako izazovne za podlaktice i šake. Veliki broj prepeka sa nošenjem terete kao što su teški lanci, kamen, kofe pune pijeska, vreće punjene pijeskom, betonske kugle i drugo. Za ovakvu trku je kao što možete zaključiti, osim trčanja, prijeko potrebna i snaga. Pitanje koje se često vrti jeste kako se pripremiti za ovakav tip trke?

Kao učesnica Spartan Race svjetskog prvenstva, koje se održalo u Grčkoj, i to baš u drevnoj Sparti, podijeliću sa vama nekoliko bitnih stavki koje su meni pomogle da uspješno završim tu trku na 12oj poziciji. Svjetsko prvenstvo je trajalo 3 dana i sastojalo se iz 3trke. Prvi dan 8,5km sa 20 prepreka, drugi dan 13km sa 30 prepreka i poslednji dan 27km sa 40 prepreka. Osim same snage i trčanja, za ovaj izazov važna je izdržljivost tijela i brzi oporavak između trka.

Priprema tijela za ovakav izazov ne može da se ostvari za kratak period, već je to plan treninga koji je trajao preko 6 mjeseci, imajući u vidu da sam već bila u dobroj formi i dugo godina u sportu. Prorgram se sastojao iz 3 treninga snage i 2 do 3 treninga trčanja nedeljno. Na treningu snage je jako bilo važno obratiti pažnju na jačanje podlaktica, ramena kao i nogu naravno. Razne varijante nošenja, trčanja sa teretom i višenja na karikama i šipkama su bili sastavni dio priprema. Što se trčanja tiče, jedan trening je bio posvećen dužinskoj izdržljivosti, a drugi je bio fokusiran na probijanje brzine, dakle trčanje intervala.

Osim treninga, jako bitne stavke su i ishrana, oporavak i oprema. Ishrana vam pomaže da brzo nadoknadite potrošene zalihe i daje vašem tijelu priliku da izvuče maksimum. Sa lošom ishranom, otpornost organizma na napor je mnogo slabiji a oporavak dosta sporiji. Za oporavak su pored ishrane, jako važni dobar san i dani odmora, koji su posvećeni istezanju, masažama ili dužim setnjama koje su blagotvorne za svakoga.


Kada sve ove stavke ispoštujemo, ono što pravi veliku razliku u vašem doživljaju na trkama jeste dobra oprema. Ukoliko imate loše patike ili opremu sve će vam pasti mnogo teže. Ako vam se oprema sporo suši ili vam nije uz tijelo, može vam biti jako hladno, što vodi do slabosti a nekad i do grčeva. Loše patike su rizik od povreda, bolova u stopalima, zglobovima, proklizavanje i tako dalje. Oprema koju sam ja koristila su sintetičke majice, biciklistički šorcevi, a za patike sam izabrala Nike Pegasus Trail jer su se pokazale jako dobre na mnogo trka.

Ne zaboravite da je sve ovo rekreativni sport za većinu, da treba da se zabavite i uživate u pomjeranju sopstvenih granica. Svako ima svoje razloge da se izazove na ovakav način, i ove trke su idealne za male pobjede koje mnogo znače. U tome i jeste čar OCR i Spartan trka.


Budite oprezni, pametni, trenirajte jako i uživajte u izazovima!


Anica Radosavljević @anicateretanica

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
15.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom, i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mor...
10.
Nov.
Trčanje
Priprema za maraton vodi vas ka putu fizičke i mentalne transformacije. To je u stvari i teži dio, trka je na kraju šlag na torti, nagrada za dane i m...
02.
Nov.
Trčanje
Svaka individua je jedinstvena i to što važi za jednu osobu ne mora da važi za drugu, ipak, neka pravila i smjernice jesu univerzalne. Koje? Saznaćete...
10.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
17.
Jul.
Trčanje
Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olakšati napore, održavati vaše zdravlje i performanse na optimalnom nivou.
12.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
23.
May.
Trčanje
Pripreme za trčanje dužih deonica idu postepeno, a dobro osmišljen plan aktivnosti vam može olakšati istrčavanje najduže deonice. Ovo su savjet...
07.
Apr.
Trčanje
U kreiranju ovog modela, adidas je angažovao profi ženski dizajnerski tim, koji je doprinijeo u kreiranju patike za svakodnevno trčanje, posebno prilagođenih...